Hlavní obsah

Beckhamovi předci? Metař a kočí!

Pro jednu z největších celebrit současného světa Davida Beckhama trochu šok. Rodokmen bývalého kapitána anglické fotbalové reprezentace totiž začíná u londýnského metaře a kočího. Odhalily to dokumenty z průzkumu sčítání lidu v Anglii a Walesu z roku 1911, které byly v úterý zveřejněny v Londýně.

Článek

Podle dokumentů, které jsou k nalezení na webu www.1911census.co.uk, byl pra-pra-pra-pra-pradědeček bývalého reprezentačního kapitána John Beckham, narozený roku 1846, zaměstnán v londýnské čtvrti Walworth jako metař. Záložníkův pra-pra-pra-pradědeček William Beckham (narozen 1870) se pak živil jako kočí povozů či kočárů. S manželkou Harriet žili v době sčítání ve Walworthu a měli sedm dětí. Nejstarší devatenáctiletá dcera Martha prodávala květiny, druhá nejstarší Mary byla krejčí.

Mezi slavnými jmény, která v průzkumu figurovala, není jen Beckham. Předci zpěvačky Amy Winehouseové například žili ve čtvrti Spitalfields a Abraham Grandish (1855) se živil jako ovocnář. S manželkou Fanny (1895) měli šest dětí, z toho čtyři chodily do školy a šesté zemřelo.

"Věděli jsme, že Beckham i Winehouseová mají kořeny v Anglii či Walesu, tak jsme se na ně zaměřili," uvedla Debra Chatfieldová ze společnosti, která pro Národní archiv dokumenty digitalizovala. "Přinesli jsme milionům lidí jejich historii. Sčítání lidu z roku 1911 je štiplavým důkazem, jak rozdílný byl život v Británii na začátku dvacátého století," řekl listu The Guardian obchodní ředitel britského Národního archivu Oliver Morley.

Projekt umožňuje vyhledat záznamy o 27 milionech lidí z Anglie, kteří se sčítání lidu v roce 1911 zúčastnili. Dalších zbývajících devět milionů z Walesu, ostrova Man a Normanských ostrovů bude zveřejněno v následujících měsících.

Reklama

Související témata: