Hlavní obsah

Cahill zmrazil v derby Liverpool, Manchester zůstal ve vedení

LONDÝN/PRAHA

Ani gól kapitána Stevena Gerrarda nezajistil fotbalistům Liverpoolu vítězství v pondělním derby nad Evertonem a návrat do čela Premier League. Tři minuty před koncem totiž zařídil vyrovnání Tim Cahill a uštědřil tak tvrdou ránu liverpoolským mistrovským nadějím. Po nezvládnuté pondělní dohrávce 22. kola Liverpool musel přepustit první místo Manchesteru United, který má lepší skóre a navíc zápas k dobru.

Článek

První šanci už 209. liverpoolského derby (180. ligového) měl ve 12. minutě Dirk Kuijt, jeho střela byla zblokovaná. Hosté, kteří postrádali distancovaného Fellainiho, odpověděli o čtvrt hodiny později, kdy měl s přesnou hlavičkou Tima Cahilla gólman Pepé Reina plné ruce práce.

Otevřít skóre mohl kanonýr Fernando Torres, který ale ve vyložené šanci trefil levou tyč. Španělskému kanonýrovi se před domácími příznivci nedaří, naposledy se mistr Evropy na Anfield Road trefil loni 5. května v duelu proti Manchesteru City. Torres rozhodl zářijové první vzájemné utkání, kdy Liverpool po jeho dvou gólech vyhrál na Evertonu 2:0. V závěru neuspěl ani další Španěl Riera, jehož pokus skončil decimetry vedle pravé Howardovy tyče.

Torres si penaltu nevymodlil

Po přestávce mohli bleskově udeřit hosté, Anichebe neuspěl. Z protiútoku srazil v pokutovém území Jagielka Torrese, rozhodčí Howard Webb ovšem jen nekompromisně rozpažil. Liverpool přidal a zatlačil soupeře do defenzívy. V 56. minutě Howard s obtížemi vytáhl střelu Gerrarda a dorážku do prázdné branky zmařil Hyppiämu obětavým zákrokem Baines. To už po deseti minutách přestalo sněžit.

V 67. minutě se důrazně prodral do šance Victor Anichebe, v pokutovém území se ale teatrálně pokoušel místo zakončení získat penaltu. Z protiútoku se dostal na hranici pokutového území k míč kapitán Steven Gerrard a prudkou přízemní střelou po mokrém trávníku otevřel skóre. Marně hnal hostující kouč David Moyes po akci Anichebeho své svěřence do obrany.

Evertonu se ovšem tři minuty před koncem podařilo vyrovnat. Ostrý centr Artety šikovně hlavou tečoval Tim Cahill, kterého neuhlídal Škrťel. Everton sice nevyužil šanci vyhrát čtvrtý venkovní zápas v řadě, což se mu v historii Premier League nikdy nepodařilo, ale uštědřil městskému rivalovi tvrdý direkt v boji o mistrovský titul. V příštím kole hostí šestý celek tabulky Arsenal, Liverpool se představí ve Wiganu.

Premier League, 22. kolo:
Liverpool – Everton 1:1 (68. Gerrard - 87. Cahill).

Reklama

Související témata: