Hlavní obsah

Neprůstřelný Holanďan Van der Sar sebral Čechovi rekord

MANCHESTER

Fotbalisté Manchesteru United ve 23. kole anglické Premier League deklasovali West Bromwich Albion 5:0. Zásluhu na tom měl i nizozemský gólman ve službách úřadujícího mistra Edwin van der Sar, jenž v 86. minutě překonal rekord anglické ligy Petra Čecha v neprůstřelnosti, jeho série trvá již 1031 minut. „Pro tým je to skvělá vizitka,“ řekl po utkání gólman posledního anglického mistra.

Článek

Pod drtivé vítězství Rudých ďáblů se podepsali Berbatov, Tevez, Vidič a dva zásahy přidal Cristiano Ronaldo. Šampiónům pomohla i bezchybná obrana, která neinkasovala již jedenáct utkání v řadě. Lví podíl na tom má především gólman Edwin van der Sar, jenž překonal rekord v neprůstřelnosti anglické Premier League. Ten do úterního večera držel Petr Čech, který ve službách londýnské Chelsea v sezóně 2004/05 neinkasoval 1025 minut.

„Jsem na hráče hrdý,“ řekl po závěrečném hvizdu manažer United Sir Alex Ferguson pro BBC a pokračoval: „Všichni hráli fantasticky. Ačkoli má za sebou Edwin úžasnou kariéru, byl tímto rekordem opravdu unešen. Když se na něj podíváte zjistíte, že je nadšený.“ Fergusona potěšil rekord i z jiného důvodu. „Naše obrana byla v posledních týdnech hodně poznamenána zraněními, proto si rekordu cením o to více,“ dodal kouč.

Výhra 5:0 jasně deklarovala dění na trávníku. „Skóre je pro nás důležité, protože v závěru by mohlo hrát důležitou roli,“ poznamenal Ferguson, jehož tým má nyní tříbodový náskok na druhý Liverpool a třetí Aston Villu, ta však odehrála o jeden zápas více. Čechova Chelsea je na čtvrté příčce se ztrátou pěti bodů na lídra tabulky.

Pro Van der Sara byla důležitější než rekord výhra. „Ale samozřejmě je pro tým dobrou vizitkou, když dosáhne něčeho takového. Nyní se musím soustředit na další zápasy,“ nechal se slyšet brankář.

Reklama

Související témata: