Hlavní obsah

Ronaldovu hvězdnou kariéru zachránila v patnácti letech operace srdce

PRAHA

Nechybělo mnoho a nejlepší fotbalista světa za rok 2008 Cristiano Ronaldo mohl skončit s fotbalem už v patnácti letech. V té době totiž musel podle vyjádření jeho matky podstoupit operaci srdce, při níž mu lékaři upravili nepravidelný rytmus. „Vypadá to, že ho operace udělala dokonce rychlejším,“ dovolila si pro deník The Sun zavtipkovat Ronaldova matka Dolores Aveiro.

Článek

Ofenzivní fotbalista Manchesteru United Ronaldo startoval svou zářnou kariéru v portugalském Sportingu Lisabon, kde se také zdravotní problémy objevily. Jeho matka Dolores, která žije na Madeiře, odkud talentovaný fotbalista pochází, pro britský deník The Sun odtajnila důvod nutného zákroku. „Jeho srdce pracovalo rychle, když neměl fyzickou zátěž,“ řekla.

„Lidi ze Sportingu mě na to upozornili, a tak jsem se vydala do Portugalska, kde jsem podepsala potřebné formuláře, aby byl Cristiano hospitalizován,“ prozradila Dolores. Ronaldovi byla rozpoznána nepravidelná činnost srdce, a tak musel podstoupit operaci.

„Museli použít jistý druh laseru, aby odstranili problém. Operovaný byl ráno a nemocnici opustil pozdě odpoledne téhož dne,“ doplnila Ronaldova matka. „Než jsme se dozvěděli, co mu přesně je, měla jsem o jeho dalším působení ve fotbale obavy. Léčba probíhala dobře a on se brzy mohl vrátit do tréninkového procesu. Cristiano se tím moc nestresoval,“ dodala.

Vinou špatného fungování srdce v posledních letech zemřelo již několik sportovců. Bývalý hráč Manchesteru City Marc-Vivian Foe zesnul na trávníku v roce 2003, když reprezentoval svůj rodný Kamerun. Selhání srdce ukončilo také život bývalé hráče Sevilly Antonia Puerty nebo Miklose Fehéra z Benfiky Lisabon. Kvůli problémům se srdcem musel předčasně ukončit svou kariéru i francouzský veterán Lilian Thuram.

Reklama

Související témata: