Hlavní obsah

Ronaldo zařídil Manchesteru výhru, Arsenal pouze remizoval

LONDÝN

Fotbalisté Manchesteru United porazili ve 24. kole Premier League na svém stadiónu Old Trafford Everton 1:0 a posílili své vedení v tabulce. Arsenal pouze remizoval na svém hřišti s West Hamem United bez branek, stejným výsledkem skončil také zápas mezi Aston Villou a Wiganem. Bednářův West Bromwich remizoval s Hullem 2:2, český útočník se gólově neprosadil.

Článek

Manchester o své výhře rozhodl ve 43. minutě. Mikel Arteta fauloval v pokutovém území Michaela Carricka. Míč si vzal nejlepší střelec loňského ročníku Premier League Cristiano Ronaldo a zařídil pro svůj tým tři body. Svěřenci Alexe Fergusona mají před dvojicí pronásledovatelů Chelsea, Liverpool pětibodový náskok.

Brankář Manchesteru Edwin van der Sar vychytal dvanácté čisté konto za sebou a po překonání rekordu Premier League, který před ním držel český gólman Petr Čech, překonal i absolutní anglický rekord. Ten měl od sezóny 1978/79 v držení Steve Death z Readingu. Anglický brankář držel neprůstřelnost 1103 minut. Van der Sar, který nepustil gól už 1122 minut, má blízko i k celkovému britskému rekordu Chrise Woodse, jenž udržel v sezoně 1986/87 v dresu Glasgow Rangers neprůstřelnost 1196 minut.

Arsenal nevyužil svůj tlak

Pátý Arsenal chtěl na svém stadiónu odčinit remízu s Evertonem z předchozího zápasu nejvyšší anglické fotbalové soutěže. A své fanoušky mohl potěšit tlakem, který si v utkání s West Hamem udržoval téměř celý zápas. Gólovou radost jim však neposkytl.

Do největších šancí se dokázal probojovat Emmanuel Adebayor. Útočník Kanonýrů spálil stoprocentní šanci v 64. minutě. Po jednom z mála rychlých protiútoků se forvard z Toga vrhl v pokutovém území do přízemního centru z pravé strany, branku hostů ale minul. Podobně si vedl i o osm minut později. Zcela osamocený hlavičkoval pouze do náruče brankáře Greena. Arsenal s West Hamem pouze remizoval a na vedoucí Manchester, který má odehrán o jeden zápas méně, ztrácí již deset bodů.

Bez branek také skončil duel mezi čtvrtou Aston Villou a Wiganem. Aston Villa se přitom mohla v případě vítězství dostat na druhé místo tabulky před Liverpool a Chelsea, jež čeká v neděli ve šlágru 24. kola vzájemný zápas.

V souboji nováčků přivítal Hull West Bromwich. Český útočník Roman Bednář se do základní sestavy nevešel. A z lavičky tak musel přihlížet první brance v síti svého týmu. Ve 44. minutě se prosadil Bernard Mendy. Po změně stran dokázal vyrovnat Jay Simpson. Vedení Hullu vrátil v 69. minutě Craig Fagan, jehož vysunul pasem střelec prvního gólu zápasu Mendy. West Bromwich nakonec vybojoval bod. O tři minuty později totiž po faulu Zayatteho na Korena odpískal rozhodčí Walton pokutový kop, který proměnil Chris Brunt. V 74. minutě se na hřiště dostal také Bednář, gólově se však neprosadil.

Bolton porazil v přestřelce Tottenham

Divoký zápas viděli fanoušci Boltonu, na jejichž stadión zavítal Tottenham. Domácí totiž po brankách Puygreniera a Daviese vedli již 2:0 a dvacet minut před koncem zápasu se zdálo, že Bolton dovede zápas do vítězného konce. Střelec Tottenhamu Darren Bent ale nejdříve snížil po pasu Pascala Chimbondy, v 75. minutě dokonce vyrovnal. O vítězství Boltonu 3:2 nakonec rozhodl čtyři minuty před koncem Kevin Davies, který zužitkoval centr z rohového kopu Matthew Taylora.

Tři body získali přesvědčivě fotbalisté Fulhamu, kteří na svém hřišti porazili Portsmouth 3:1. Dvěma brankami se o to postaral Erik Nevland, třetí gól přidal Andrew Johnson. O jediný úspěšný zásah hostí se postaral David Nugent.

Fotbalisté Stoke City porazili na svém stadiónu Manchester City 1:0. Jediný gól vsítil v sobotním utkání Beattie v páté minutě nastavení prvního poločasu. Domácí přitom hráli od sedmatřicáté minuty v deseti hráčích, když byl vyloučen Delap. Hosté však výhodu nevyužili a Stoke tři body udrželo. Zápas Middlesbrough - Blackburn skončily bez branek.

Anglická fotbalová liga - 24. kolo:
Stoke - Manchester City 1:0 (45.+5 Beattie), Arsenal - West Ham United 0:0, Aston Villa - Wigan 0:0, Bolton - Tottenham 3:2 (64. a 87. Davies, 31. Puygrenier - 73. a 75. Bent), Fulham - Portsmouth 3:1 (71. a 80. Nevland, 14. Johnson - 84. Nugent), Hull - West Bromwich 2:2 (44. Mendy, 69. Fagan - 53. Simpson, 73. z pen. Brunt), Middlesbrough - Blackburn 0:0, Manchester United - Everton 1:0 (43. Ronaldo z pen.).

Reklama

Související témata: