Hlavní obsah

Premier League dostane od televizí stejné peníze i v recesi

LONDÝN

Anglická Premier League má první záruku, že by se jí ekonomická recese nemusela příliš dotknout. Vedení nejsledovanější národní fotbalové soutěže na světě totiž dnes podepsalo nový kontrakt na televizní práva, který by měl až do roku 2013 přinášet stejné peníze, jaké liga měla od ostrovních televizí doposud. Podle agentury AP zaplatí satelitní televize Sky za tříleté prodloužení smlouvy okolo 1,3 miliardy liber (téměř 42 miliard korun).

Článek

Přesná cena, kterou musí Rupertem Murdochem ovládaná televize zaplatit, sice nebyla zveřejněna, podle britských médií se ale pohybuje velmi blízko částky, která byla nasmlouvaná doposud. Původní kontrakt, který mateřská společnost British Sky Broadcasting Group získala do roku 2010, počítal s cenou 1,314 miliardy liber. Sky si bude moci podržet nejsledovanější zápasy i začátek v neděli od 16 hodin místního času.

Stejně jako v minulém období Sky koupila jen čtyři z šesti balíčků vysílacích práv, které jí zaručují právo na vysílání 92 přímých přenosů, zatímco zbylých 46 zápasů bude ve dvou balíčcích nabídnuto dalším zájemcům. K takovému modelu dospěla britská média už v roce 2005 po stížnostech Evropské komise, která kritizovala monopol stanice Sky.

Sky může získat i pátý balíček

Australský mediální magnát prostřednictvím Sky dominuje britskému trhu placených televizí. Má téměř devět miliónů předplatitelů a Premier League vysílá už od roku 1992. Veřejnoprávní BBC si drží práva na sestřihy ze všech zápasů, i za ně ovšem musela minulý týden slíbit téměř 58 miliónů liber (asi 1,84 miliardy korun) ročně.

V současné době vysílá zbylé přímé přenosy irská stanice Setanta, tentokrát ale bude muset o poslední dva balíčky svést souboj s dalšími televizemi. Nejaktivnější se podle AP zdá být americký gigant ESPN, vyloučena není ale ani účast Sky, která smí podle EK získat ještě pátý balíček. Nyní už jsou ale ve hře jen méně atraktivní hrací časy, konkurent Sky si navíc bude moci vybírat z už přebrané nabídky.

Podle komentátorů je zájem britských stanic klíčový, protože právě u něj panovaly obavy z vlivu ekonomické recese. Při prodeji práv do zahraničí se totiž nepředpokládá žádný pokles, především vlivem stále rostoucí popularity anglického klubového fotbalu. Zachování příjmů na stejné úrovni je proto považováno za další důkaz stability britské soutěže.

Reklama

Související témata: