Hlavní obsah

Van der Sar britským rekordmanem

Karel FeltPrávo

Gólman Manchesteru United Edwin Van der Sar (38) v nedělním duelu Premier League na trávníku West Hamu United překonal další rekord v neprůstřelnosti. Gól už nedostal v nejvyšší anglické soutěži 1211 minut, což je rekord i v celé Velké Británii.

Článek

O 16 minut překonal rekord Chrise Woodse z Glasgow Rangers ze sezóny 1986/87. Míč ze sítě Van der Sar nevytahoval už třináct ligových zápasů. Navíc drží evropský reprezentační rekord. V brance nizozemského národního týmu udržel čisté konto 1013 minut.

Rekord Premier League, který držel ze sezóny 2004/05 Petr Čech - 1025 - minut, padl už koncem ledna v duelu s West Bromwich Albion. Přímými svědky obou nových rekordů byli dva čeští fotbalisté. Zatímco Roman Bednář se marně snažil zmařit překonání Čechova maxima na trávníku, ten britský viděl v neděli z lavičky West Hamu Radoslav Kováč.

Nizozemský brankář Edwin Van der Sar patří k nejúspěšnějším gólmanům v historii. Dvakrát vyhrál Ligu mistrů (1995 s Ajaxem, 2008 s Manchesterem United). Čtyřikrát byl mistrem Nizozemska s Ajaxem, dvakrát šampiónem Anglie s Manchesterem United. Dvakrát vyhrál i Anglický FA cup se stejným týmem. Bez úspěchu zůstal jako brankář Juventusu a Fulhamu. V roce 1995 byl vyhlášen nejlepším brankářem světa.

„Nejdůležitější je vítězství, ale je samozřejmě skvělé zaznamenat i rekord. Velkou zásluhu na něm mají pochopitelně moji spoluhráči,“ řekl spokojený Van der Sar.

Reklama

Související témata: