Hlavní obsah

Častá střídání trenérů v Chelsea? Gigantická finanční ztráta

Londýnská Chelsea, za kterou chytá reprezentační gólman Petr Čech, je již potřetí za sebou v hrozivé finanční ztrátě. Klub, který vlastní ruský miliardář Roman Abramovič, přiznal v hospodaření za sezónu 2007/08 ztrátu 65,7 miliónů liber. To je v přepočtu téměř 2,1 miliardy korun. Pro srovnání rekordní ztráta pražské Sparty za loňský rok činila 156 miliónů.

Foto: Archiv

Šéf Chelsea Roman Abramovič s rodinou

Článek

I přes hrozivě vypadající červená čísla klubu z hlavního města Anglie není loňský rok tím nejhorším. V předchozím období totiž činila ztráta 74,8 miliónů liber.

Co stojí Abramoviče tolik peněz? Odpověď je nasnadě. Odstupné trenérům. V době zúčtovacího období totiž odešeli José Mourinho, Avram Grant a dalších pět trenérů, ať už asistenti nebo kouči nižších družstev. Těm musel Abramovič zaplatit třiadvaceti milióny liber.

A v Chelsea se neblýská na lepší časy. Před nedávnem totiž musel klub opustit Brazilec Luiz Felipe Scolari. Bývalý trenér portugalské reprezentace si měl během svého čtyřletého působení vydělat 24 miliónů liber. A je jasné, že i jemu bude muset majitel Blues po předčasném konci na lavičce nějaké peníze vyplatit.

Abramoviče stála Chelsea dohromady již 710 miliónů liber (22,9 miliardy korun). Na platech vyplatil v loňské sezóně svým hráčům 148,5 miliónů.

Chelsea je společně s Realem Madrid, Manchesterem United, Barcelonou a Bayernem Mnichov považovaná za nejbohatší klub. Na místo Scolariho loňský finalista Ligy mistrů angažoval trenéra ruské reprezentace Guuse Hiddinka.

Chelsea figuruje po pětadvaceti kolech Premier League na čtvrtém místě. Na vedoucí Manchester United ztrácí sedm bodů.

Reklama

Související témata: