Hlavní obsah

My jediní vychováváme mladé hráče, překvapil kouč Arsenalu Wenger

LONDÝN/PRAHA

Další výpad směrem ke svým rivalům z Premier League předvedl trenér fotbalistů Arsenalu Londýn Arséne Wenger. Ten se před úterním utkáním Ligy mistrů s AS Řím nechal slyšet, že jedině jeho klub se snaží vychovávat mladé naděje. Opřel se tak do Manchesteru United, Chelsea a Liverpoolu, ti si podle něj cestu k úspěchu krátí drahými nákupy.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Trenér Arsenalu Arsene Wenger

Článek

„Podle čísel jsme jediný klub, který jde jinou cestou. Postavili jsme stadión a vychováváme si mladé hráče,“ cituje deník Sun Wengera. Paradoxem je, že to byl Arsenal, který v závěru přestupního období dotáhl téměř půlmiliardový přestup ruského útočníka Andreje Aršavina ze Zenitu Petrohrad. Deník Sun v úterý přišel se srovnáním s lídrem Premier League Manchesterem United.

Poukazuje na to, že zatímco Alex Ferguson před lety stavil jádro úspěšného týmu kolem hráčů z ostrovů Ryana Giggse, Paula Scholese či Davida Beckhama, Wenger spoléhá na mladíky z celé Evropy. Jediným klasickým Angličanem je Theo Walcott. „Vychováváte si hráče, protože drží víc pospolu, když jsou v klubu čtyři nebo pět let,“ upozorňuje Wenger v Sunu a dodává. „Je to naše cesta a je lepší, než jen skoupit hráče a ty pak předvádět.“

Proti Římu jen s cizinci

Anglický reprezentant je ovšem zraněný, a tak pro úterní úvodní zápas osmifinále Ligy mistrů budou ve Wengerově výběru samí cizinci. Vedle Walcotta postrádá francouzský trenér zraněné špílmachry Rosického a Fábregase, stejně jako útočníky Adebayora a Eduarda. „Až naši mladíci získají zkušenosti, budou stejně dobří jako kdokoliv v Anglii,“ věří svým hráčům Francouz.

K tomu ale Arsenal potřebuje uspět, jinak mu můžou hvězdní Fábregas a van Persie pláchnout za lepším. „Musíme tým udržet, k čemuž bude důležité uspět v závěru sezóny,“ uvědomuje si trenér. Ten nemůže nasadit ani zimní posilu Aršavina, který na podzim hrál evropské poháry v dresu Petrohradu. „Je to škoda, vždyť Zenit je už ze hry venku,“ citují stránky BBC Wengera. „Ale kupovali jsme ho s tím, takže si nemůžeme stěžovat,“ dodal kouč.

Arsenal měl výborný úvod sezóny, v posledních kolech se ale trápí v ofenzívě. Třikrát v řadě remizoval 0:0 a v tabulce Premier League je až na pátém místě. Na vedoucí Manchester United ztrácí hrozivých 17 bodů.

Reklama