Hlavní obsah

Premier League si prověří finanční sílu klubů

LONDÝN

Obavy z přílišných dluhů dovedly anglickou Premier League k rozhodnutí, že v některých klubech provede i menší audit. Postup vedení nejsledovanější soutěže světa je odpovědí na žádost britského ministra kultury a sportu Andyho Burnhama, který se od loňského října domáhá vyjasnění, jak je anglický fotbal financován. Informoval o tom deník The Guardian.

Článek

Auditory bude zajímat především celková finanční kondice jednotlivých klubů, zejména jejich závazky, obrat a tok hotovostních příjmů a výdajů, tzv. cashflow. V případě větších dluhů budou také zkoumat, jak k nim klub přišel - zda z nich postavil nový stadion nebo jimi klub zatížili noví majitelé, aby svůj nákup profinancovali.

Druhý způsob by se mohl týkat třeba Manchesteru United, který podle anglických médií zadlužil právě až nový vlastník Malcolm Glazer. Před jeho příchodem v roce 2005 byl klub bez jakýchkoli dluhů, zatímco nyní se výše závazků vedoucího týmu ligy odhaduje na 667 miliónů liber (asi 19,7 miliardy korun).

Tyto informace si ale chce nechat anglická liga raději pro sebe, tvrdí Guardian. I podle Burhama je prý důležitější to, zda klub dokáže dluhy splatit, než jakým způsobem vznikly. V další fázi auditu se chce vedení Premier League zaměřit i na to, jakým způsobem se podílejí na financování chodu klubů jejich majitelé a jakým způsobem jim dodávají provozní kapitál. Zároveň prý bude chtít v budoucnu nové majitele klubů důkladněji prověřovat.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články