Hlavní obsah

Památku obětí z Hillsborough uctilo na Anfiel Road 45 000 lidí

LIVERPOOL

Přes čtyřicet tisíc lidí dnes na Anfield Road uctilo památku obětí tragédie, při které přesně před dvaceti lety na stadiónu Hillsborough v Sheffieldu při semifinále Anglického poháru mezi Liverpoolem a Nottinghamem Forest zemřelo 96 fotbalových fanoušků.

Článek

Smuteční ceremoniál odstartoval bouřlivý potlesk pro rodiny pozůstalých, které dostaly čestná místa na slavné tribuně Kop. Ta měla být původně jako jediná během pietního aktu otevřena, ale kvůli velkému zájmu byl nakonec zpřístupněn celý stadión.

Při pietním aktu na Anfield Road procesí kněžích přečetlo jména všech obětí a za každého zesnulého byla zapálena svíčka s jeho jménem. Přicházející fanoušci podél hřiště pokládali květiny a klubové šály.

Kromě bývalých hráčů byl smutečnímu ceremoniálu přítomen i celý současný tým Liverpoolu včetně trenéra Rafaela Beníteze s manželkou i kouč městského rivala Evertonu David Moyes.

Modlidbu za zesnulé přečetl Kenny Dalgish

Ve čtyři hodiny a šest minut odpoledne - tedy ve chvíli, kdy rozhodčí před dvaceti lety předčasně ukončil kvůli tragickým událostem na tribuně zápas - pak celý Liverpool držel dvě minuty ticha. Po skončení následoval na Anfield Road bouřlivý potlesk a když 45 000 fanoušků dozpívalo klubovou hymnu "You'll Never Walk Alone", přečetl Kenny Dalglish - trenér Liverpoolu v roce 1989 - modlitbu za zesnulé fanoušky.

V Nottinghamu si výročí připomněli dvěma minutami ticha na náměstí Old Market. V Sheffieldu otevřeli tribunu Leppings Lane, na které k tragédii došlo, aby na ní mohli lidé uctít památku ušlapaných fanoušků.

"Tohle výročí přineslo zpátky všechny ty černé vzpomínky a utvrdilo mě to v tom, že musíme pokračovat v boji za spravedlnost. Rodiny zesnulých si ji zaslouží a doufám, že se jí jednoho dne dočkají," připomněl v rozhovoru pro list The Times legendární útočník Ian Rush, který v zápase na Hillsborough hrál, že události předcházející tragické události nebyly nikdy dostatečně vyšetřeny.

Podle pozůstalých během utkání selhala policie, když vpustila na tribunu Leppings Lane mnohem víc lidí, než byla její kapacita, a poté prý neposkytla zraněným fanouškům první pomoc. Tragédie výrazně změnila fotbal v Anglii. Byla zrušena místa k stání a legislativa změněna tak, že učinila přítrž častému násilí fanoušků.

Události nebyly zcela vyšetřeny

"Tohle výročí přineslo zpátky všechny ty černé vzpomínky a utvrdilo mě to v tom, že musíme pokračovat v boji za spravedlnost. Rodiny zesnulých si ji zaslouží a doufám, že se jí jednoho dne dočkají," řekl v rozhovoru pro list The Times legendární útočník Ian Rush, který v zápase na Hillsborough hrál. Připomněl tak, že události předcházející tragické události nebyly nikdy dostatečně vyšetřeny.

Podle pozůstalých během utkání selhala policie, když vpustila na tribunu Leppings Lane mnohem víc lidí, než byla její kapacita, a poté prý neposkytla zraněným fanouškům první pomoc. Tragédie výrazně změnila fotbal v Anglii. Byla zrušena místa k stání a ploty kolem tribun a legislativa změněna tak, že učinila přítrž častému násilí fanoušků.

Liverpool od neštěstí na Hillsborough 15. dubna nikdy žádný zápas nehrál. Také čtvrtfinále Ligy mistrů s Chelsea se proto hrálo v úterý.

Reklama