Hlavní obsah

Manchester slaví titul, i když s Arsenalem jen remizoval

Nenadchli, s Arsenalem hráli ve svém chrámu na Old Trafford v předposlední kole anglické ligy bez branek, přesto po závěrečném hvizdu sudího Deana fotbalisté Manchesteru United jásali. I bod v duelu s „Kanonýry“ jim stačil k primátu v Premier League a obhajobě mistrovského titulu. Třetího v řadě! „Je to pro nás velký den,“ jásal před televizními kamerami i kouč Rudých ďáblů Alex Ferguson.

Článek

Jeden jediný bod z posledních dvou ligových zápasů Rudým ďáblům stačil, aby znovu slavili titul. Potřetí v řadě! Žádný div, že po středeční vítězné dohrávce s Wiganem postavil sir Ferguson před domácím publikem proti Arsenalu vůbec nejsilnější možnou sestavu, aby se oslavy primátu konaly právě na Old Trafford.

„Už proto, že jde o prestižní duel, po němž chceme slavit. Naši fanoušci si to zaslouží,“ nechal se před zápasem s Arsenalem - mimochodem třetím za posledních 17 dnů  a čtvrtém v této sezóně -  slyšet kouč Manchesteru Alex Ferguson a připomněl, že jeho tým měl ve vzájemných konfrontacích až dosud navrch.

A chtěl mít i v sobotním odpoledni, čemuž Ferguson uzpůsobil taktiku. Do utkání s Arsenalem posílil středovou řadu, aby eliminoval útočnou sílu protivníka, neboť důležité pro něho především neinkasovat a vysněný bod zaručující titul uhrát. Věděl, co činí, neboť hosté byli v první půlhodině hodně aktivní, předváděli svůj typický vířivý fotbal a hlavně van Persie a Aršavin představovali pro domácí bránu nebezpečí. Na soustředěně a disciplinovaně hrající obranu ďáblů však nevyzráli. Za Manchester odpověděl dvakrát Rooney a pět minut před přestávkou Giggs, ale do skutečně vyložené šance se domácí nedostali. A protože ani Ronaldův trestný kop cíl v nastaveném čase šel mimo bránu, skončilo prvních 45 minut bez gólů.

V posledních dvaceti minutách začalo hřmít

Po přestávce, kdy začal trávník na Old Trafford skrápět déšť, upadla hra rozkouskovaná spoustou faulů a častým přerušováním do průměru, neboť hlavně domácí se snažili neudělat chybu, neinkasovat a nezkomplikovat si tak cestu za obhajobou. Až v posledních dvaceti minutách začalo trochu hřmít...

Ronaldo s Parkem předvedli v 70. minutě parádní kombinační akci a vstřelili dokonce gól, jenže ten pro ofsajd neplatil, i když Sagna se vzadu zřejmě zapomněl, Kanonýři pro změnu pohrozili Fabregasem a Sagnou. A když se nakonec nerozhodl ani Ronaldo, jehož střela z trestného kopu míjela jen o centimetry bránu střeženou Fabinaskim, a na druhé straně trefil Fabregas pouze tyč, mohli Rudí ďáblové slavit.

Závěrečnému náporu Arsenalu se ubránili a ani bezgólová remíza jim radost nepokazila, protože o třetí titul v řadě už přijít nemohou. Celkově je letošní titul pro Manchester už osmnáctým, čímž se vyrovnal svému velkému rivalovi Liverpoolu.

Gól Kováče ve stínu oslav

Ve stínu mistrovských oslav Manchesteru zůstal premiérový gól v anglické lize v podání českého záložníka Radoslava Kováče. První trefu od lednového příchodu ze Spartaku Moskva si schoval na 25. minutu duelu s Evertonem, ve kterém zajistil West Hamu vedení povedenou ranou z dálky.

Jenže již v 37. minutě dostal jeho spoluhráč Tomkinson červenou kartu a domácí Saha proměnil nařízenou penaltu. Krátce po změně stran navíc Yobo poslal domácí do vedení, které ještě potvrdil svým druhým gólem v zápase Saha. West Ham po prohře 1:3 přišel o šanci na sedmé místo, které zajišťuje start v Evropské lize.

Naději na sedmé místo naopak udržel Tottenham, který doma porazil Manchester City 2:1 proměněnou penaltou Keana čtyři minuty před koncem. Na sedmou příčku, kterou drží Fulham, tak ztrácí dva body.

Fotbalisty Middlesbrough téměř jistě čeká sestup, poté co jen remizovali s Aston Villou a před posledním kolem ztrácejí na záchranu tři body.

Premier League - 37. kolo:
Manchester United - Arsenal 0:0, Bolton - Hull 1:1 (26. Steinsson - 46. Fagan), Everton - West Ham United 3:1 (38. z pen. a 76. Saha, 48. Yobo - 24. Kováč), Middlesbrough - Aston Villa 1:1 (14. Tuncay - 57. Carew), Newcastle - Fulham 0:1 (41. Kamara), Stoke - Wigan 2:0 (69. Fuller, 76. Beattie), Tottenham - Manchester City 2:1 (29. Defoe, 86. Keane z pen. - 65. Božinov).

Reklama

Související témata: