Hlavní obsah

U jedenácti titulů nezůstane, vzkázal soupeřům manažer Rudých ďáblů Ferguson

MANCHESTER/ PRAHA

Oddechl si a pak už jenom zářil. „Bylo to nejdelších devadesát minut v historii,“ spadl skotskému sirovi Alexi Fergusonovi obrovský balvan ze srdce, když jeho Manchester vyválčil v sobotním odpoledni na Old Trafford bezgólovou remízu s Arsenalem a mohl slavit titul. Třetí v řadě. Osmnáctý v historii. „A nemusí být poslední, příští sezónu za ním půjdeme zase,“ vzkázal manažer Rudých ďáblů Ferguson soupeřům.

Článek

Jen jednou jedinkrát od roku 1992 zatím slavil Manchester United titul ve svém chrámu na Old Trafford. To když přesně před deseti lety porazil Tottenham a dosáhl v roce 1999 na primát.

Na Old Trafford se slavit muselo

„Právě proto jsme chtěli letos dopřát radost našim příznivcům, celému vyprodanému stadiónu, všem, kteří nám na cestě za titulem tolik pomáhali.Bylo to ovšem těžké, protože Arsenal nás velmi zlobil. Brankář Van der Sar ale podal výborný výkon a podržel nás,“ vysvětloval manažer Rudých ďáblů, proč se v duelu s Arsenalem zaměřil na remízu a zisk bodu, který jeho týmu k obhajobě prvenství stačil. Musel ho se svými Rudými ďábly získat, protože nachystáno bylo úplně všechno.

Slavnostní ceremoniál, jehož generálka se konala v Divadle snů už v pátečním odpoledni a byla zrežírována do poslední vteřiny, mistrovský pohár, medaile pro něho i hráče. Jedenatřicet jich ovšem nebylo, byť v průběhu těžké a náročné sezóny přesně tolik svých svěřenců Alex Ferguson v Premier League postavil. V Anglii totiž platí, že jen ti, kteří odkopou alespoň deset zápasů, mají na zlatou medaili právo.

Manchester má na další tituly

Sedmašedesátiletý manažer Rudých ďáblů Ferguson ji samozřejmě také získal. Už jedenáctou za dobu, co vede Manchester. „Když jsem před třiadvaceti lety nastoupil, chtěl být s Manchesterem alespoń jednou mistrem. Nikdy by mě nenapadlo, že s ním nakonec získám jedenáct titulů. A jen u jedenácti zůstat nemusí, protože máme hodně perspektivní mužstvo, které může v příští sezóně usilovat o primát znovu,“ plánoval Ferguson a vypočítával, kolik mladých hráčů už dostalo v jeho týmu příležitost a kolik jich ještě čeká.

Ferguson chce Téveze udržet

Samozřejmě, i na argentinského útočníka Alberta Téveze, o něhož se uchází Chelsea, Manchester City, Real Madrid, Barcelona či třeba Bayern Mnichov, přišla řeč. A nejen proto, že po utkání klečel při čekání na mistrovskou korunovaci v kabině na kolenou, což anglické žurnalisty vedlo ke spekulacím, že snad Fergusona přímo prosil, aby mohl na Old Trafford zůstat.

„I já ho chci udržet, ale skutečně nemohu předvídat, co se stane,“ glosoval manažer Rudých ďáblů spekulace kolem pětadvacetiletého reprezentanta Argentiny.

Přepíší historii i v Římě?

Pro Manchester to byla letos těžká a hodně náročná sezóna. Ale také mimořádně úspěšná, neboť vyhrál mistrovství světa klubů, vybojoval Ligový pohár a teď i mistrovský titul. Navíc bude mít 27. května  v Římě v souboji s Barcelonou šanci obhájit i prvenství v Lize mistrů. I to by byla historická událost, protože něco podobného se ještě nikdy nikomu nepodařilo. Stejně jako se v Anglii nikomu nepovedlo získat dvakrát mistrovský hattrick.

„Fináíle Champions League pro nás bude druhým vrcholem sezóny a samozřejmě uděláme všechno, abychom mohli prožívat podobné chvíle, jako po zápase s Arsenalem," pláánoval Ferguson, podle něhož bylo v končící sezóně ze všecho nejdůležitější, že jeho svěřenci zvládli krizi, která na ně padla v březnu.

Krize přišla v březnu

To totiž Manchester prohrál doma s Liverpoolem 1:4 a poté kapituloval 0:2 na Fulhamu. „S Liverpololem to bylo vyjímečné střetnutí, neboť jsme se dopouštěli spousty chyb, což se pak následně projevilo na naší hře a výkonu i ve Fulhamu. Meli jsme však dostatečnou sílu a zvedli se, což bylo nesmírně důležité. I proto jsme to dotáhli k třetmu mistrovskému titulu po sobě,“ zářil Ferguson, pro něhož je letiošní titul jedenáctým za dobu co Manchester vede.

Reklama

Související témata: