Hlavní obsah

Pokud Bednář kupoval "koks" pro kamaráda, ještě víc si přitížil

Zdeněk Pavlis, Karel FeltSport.czPrávo

Český fotbalový legionář Roman Bednář si svou výpovědí přitížil. Tedy pokud skutečně bulvárnímu listu News od the World řekl, že kokain a marihuanu nekupoval od drogového dealera pro sebe, ale pro svého kamaráda. V tom případě by byl jeho delikt kvalifikován jako překupnictví drog, na něž se podle britských zákonů vztahují daleko přísnější tresty, než kdyby suspendovaný reprezentant kupoval kokain a marihuanu pro sebe.

Foto: www.newsoftheworld.co.uk

Anglické noviny News Of The World zveřejnily na svých internetových stránkách fotografii Romana Bednáře.

Článek

Roman Bednář, kterého jeho klub West Bromwich Albion suspendoval až do vyřešení a uzavření celého drogového případu, lítá v pořádném maléru. Zvláště, jestliže reportérům listu News od the World skutečně tvrdil, že pět gramů kokainu, což představuje asi sedmdesát dávek, nekoupil za 420 liber pro sebe, ale pro svého kamaráda.

Fotbalista Roman Bednář vyfotografovaný při konverzaci s dealerem.foto: www.newsoftheworld.co.uk/

Za překupnictví tvrdší trest

Podle anglických zákonů by mu právě toto tvrzení mohlo uškodit víc, než kdyby kupoval drogu pro sebe. Shodli se na tom znalci ostrovního práva, které redakce oslovila. Ostatně, i v České republice by při podobném přečinu musel Bednář počítat s vyšším trestem, což pro Sport.cz a Právo rovněž potvrdili lidé z protidrogové centrály.

Jaký trest však na Bednáře na ostrovech čeká, je zatím otázkou. Podle tvrzení mluvčího policie hrabství West Midlands, které přinesl deník Birmingham Mail, se policie deliktem českého fotbalového reprezentanta už ovšem zabývá.

Zřejmě si vyžádá i výsledky testů, jimž se Bednář v průběhu roku podrobil a o nichž sám mluvil. „Byl jsem třikrát testován, jsem čistý,“ tvrdil podle listu News of the World Roman Bednář.

Po kauze Mutu jsou testy na drogy běžné

V tomto případě určitě nemystifikoval, protože v Anglii jsou testy fotbalistů  na doping a drogy zcela běžné. Od doby, kdy měli problém s kokainem hráči Chelsea Mark Bosnich a Adrian Mutu, jsou navíc daleko častější.

Fotbalista Roman Bednář předává peníze dealerovi.foto: News of the World 

Komisaři mohou chodit bez ohlášení kdykoliv na trénink a vybrat si šest až osm hráčů, kteří se bez výhrady musí podrobit testům. Po zápase jsou testováni dva hráči z každého týmu. Ve velkých klubech, jež hrají více zápasů a startují v evropských pohárech, jsou kontroly častější.

Co bude s Bednářem dál není jasné. Vedení  West Bromwich Albion, klubu, který po nedělní prohře s Liverpoolem sestupuje z Premier League, s českým fotbalistou už jednalo, ale k celé záležitosti se vyjádří až ji samo prošetří. Spolupracovat bude údajně i s policií.

Jednat budou londýnští zástupci

„My se po dohodě s klubem vyjádříme, až v Birminghamu záležitost sami uzavřou,“ řekl Právu a Sport.cz hráčův manažer a šéf agentury Sport Invest International Pavel Zíka.  „V celé záležitosti budou jednat zástupci naší londýnské pobočky Sport Invest UK,“ informoval Sport.cz další muž ze Zíkovy společnosti David Trávníček, který je v těchto dnech v Anglii.

Reklama

Související témata: