Hlavní obsah

Čech: Hiddink vycítil sílu týmu, nový kouč najde hráče odhodlané vítězit

LONDÝN/PRAHA

Trenér Guus Hiddink v Chelsea končí. Nejvážnějším kandidátem na tento post je Ital Carlo Ancelotti, který podle českého brankáře Petra Čecha najde na Stamford Bridge odhodlané hráče. „Jsme silný tým plný hráčů se zkušenostmi, úžasným charakterem a toužící po vítězství, která vedou přes tvrdou práci,“ řekl český brankář.

Článek

Sezónu začal londýnský tým s brazilským koučem Luizem Felipe Scolarim, se kterým však Chelsea začala brzy ztrácet body v Premier League. Majitel Roman Abramovič se rozhodl ke změně a na Scolariho místo nastoupil trenér ruské fotbalové reprezentace Guus Hiddink, pod nímž se Blues začalo výjimečně dařit. V lize Chelsea desetkrát vyhrála, body ztratila jen po prohře s Tottenhamem a remízou s Evertonem.

Český brankář Petr Čeh se pokusil zhodnotit celou sezónu, která se chýlí ke konci. „Myslím, že jsem měl velmi dobrý start do sezóny, který trval až do konce ledna. Byl jsem spolehlivý, předváděl jsem dobré zákroky. Poté jsme začali mít problémy s obranou, což jako brankář nedokážete ovlivnit,“ vyprávěl Čech v rozhovoru pro server Observer. „Od doby, co převzal tým pan Hiddink, začali jsme hrát mnohem lépe a i mé výkony šly nahoru,“ dodal.

Chyběla disciplína

„V prosinci a lednu (pod Scolarim - pozn. red.) nám chybělo hodně disciplíny. Proto jsme se podle mě museli vrátit k základům. Právě základy jsme dělali špatně a ztráceli body. On (Hiddink - pozn. red.) není z těch koučů, kteří by toho namluvili příliš, ale když už něco řekne, tak to sedí."

Nizozemský trenér se podle plzeňského rodáka dokázal s týmem dobře sžít. „Pan Hiddink objevil duch staré Chelsea a přidal některé své věci. Je vidět, že ve všech svých působištích měl úspěch. To není náhoda. Jeho zkušenosti s top hráči jsou patrné. Dokáže vycítit sílu týmu. Nenutí dělat hráče něco, co není v jejich povaze. Je na něm vidět, jak perfektně dokáže používat správné hráče na správně úkoly,“ vyprávěla česká reprezentační jednička.

Kdo Hiddinka nahradí? Ancelotti či Bilič?

Přesto Hiddink dostál svému původnímu slibu, že po sezóně na Stamford Bridge skončí, aby se mohl naplno věnovat ruské reprezentaci. Naposledy se na lavičce Chelsea představí 30. května při finálovém utkání FA Cupu proti Evertonu. Pak mužstvo opustí a na jeho místo nastoupí nový trenér. Vážnými kandidáty jsou kouč chorvatské reprezentace Slaven Bilič a hlavně Carlo Ancelotti.

„Kdokoliv přijde jako nový trenér, najde velmi silný tým plný hráčů se zkušenostmi, úžasným charakterem a toužící po vítězství, k nimž vede cesta přes tvrdou práci. Někdo nás možná opustí a někdo zůstane, ale jádro týmů bude velice silné,“ věří šestadvacetiletý brankář.

Čech se v rozsáhlém rozhovoru pozastavil také nad smolným vyřazením ze semifinále Ligy mistrů, v němž sehrál důležitou roli sudí Övrebö, který Chelsea v duelu s Barcelonou upřel několik pokutových kopů. „Nevrhá to na celý fotbal dobré světlo. Byl jsem velice naštvaný na UEFU, že neustále bojuje proti videu ve hře. Je to pro mě velké zklamání. Fotbal je nádherná hra, která občas dokáže být krutá. Naše prohra byla ta nejhorší. Bylo velmi těžké vše akceptovat, proto bylo k vidění na naší straně tolik frustrace. Nešlo o devadesát minut naší dřiny, ale o celou sezónu,“ smutnil brankář.

Bývalého brankáře Sparty budeme pravděpodobně i v následující sezóně vídat v ochranné helmě, kterou nosí po nebezpečném střetu se Stevenem Huntem v roce 2007. „Překvapuje mě, když lidé začnou vyprávět o mé helmě. Říkají, že ji nosím kvůli psychice. Já bych chtěl hrát bez ní, ale dokud mi to doktoři nedoporučí, nebudu nic riskovat. To je jediný důvod, proč ji stále používám,“ řekl český brankář.

Reklama

Související témata: