Hlavní obsah

Poslední kolo Premier League rozhodne o dalších sestupujících

LONDÝN/PRAHA

Anglická fotbalová Premier League minulý týden poznala svého mistra a prvního sestupujícího. Slavil Manchester United, smutnil West Bromwich Albion. O tom, kdo tým, který zviditelnil svým drogovým skandálem Roman Bednář, doprovodí do druhé nejvyšší soutěže rozhodne až poslední 38. kolo. Jasno bude také o posledním účastníkovi Poháru UEFA.

Článek

Manchester vyhrál třetí titul v řadě, pozornost diváků se tedy přesunula zejména na konec tabulky, na němž bojují o bytí a nebytí čtyři týmy. Momentálně na sestupových pozicích dlí Middlesbrough a Newcastle. Ohrožené jsou Hull a Sunderland.

V nejobtížnější situaci je Middlesbrough, které má na svém kontě 32 bodů a k setrvání v nejvyšší soutěži by museli svěřenci Garetha Southgatea zvítězit na trávníku West Hamu a zároveň by museli spoléhat na to, že neuspěje Hull. Šance jsou tedy minimální. „Víme, že je před námi obrovský úkol, ale dokud existuje jakákoliv šance, budeme bojovat. Musíme jít do zápasu proti West Hamu beze strachu,“ burcuje záložník Middlesbrough Adam Jonson.

Newcastle bude hájit ligu na stadiónu Aston Villy

O něco lepší vyhlídky má osmnáctý Newcastle, který se představí na hřišti Aston Villy. Svěřenci Alana Shearera by v případě výhry mohli povyskočit o dvě příčky výš. Strakám hraje do karet také rozlosování, Hull i Sunderland čekaji na závěr ročníku silní soupeři. „Myslím, že jsme hodně pozitivně naladěni do našeho zápasu. Na soupeře budeme tlačit od první do devadesáté minuty. Budeme lepší než Aston Villa. Musíme,“ řekl asistent trenéra Dowie.

Třicet pět bodů, tedy o bod víc než Newcastle, má na první nesestupové pozici sedmnáctý Hull. Překvapení podzimní části sezóny čeká ale těžký úkol, zkrotit na svém stadiónu staronového mistra z Manchesteru. „V sobotu nás čeká důležitý zápas. Po výsledku z minulého víkendu (Hull remizoval na hřišti Boltonu 1:1 - pozn. red.) máme dobrou náladu a navíc máme všechno ve svých rukou. A to je ta nejdůležitější věc,“ věří obránce Hullu Michael Turner.

Sunderland hostí Čechovu Chelsea

Podobně těžký úkol čeká Sunderland, který přivítá Chelsea s českým brankářem Petrem Čechem. „Stále jsme na pozici zajišťující setrvání v soutěži, stále je vše v našich rukách, stále máme obrovskou šanci. Miloval bych i jediný bod, který bychom vytěžili,“ nechal se slyšet trenér Černých koček Ricky Sbragia.

Na předních příčkách jsou karty téměř rozdány. Ligu mistrů si v příštím roce zahrají Manchester United, Liverpool, Chelsea a předkolo Arsenal. V Evropské lize, která v příštím roce nahradí Pohár UEFA, se představí Everton a Aston Villa. O zbývající poslední příčku zajišťující účast v této soutěži se na dálku střetne Fulham, který hraje s Evertonem, a Tottenham, jenž by ale musel zvítězit nad Liverpoolem a zároveň doufat, že Fulham prohraje. Poslední kolo Premier League se hraje v neděli od 17 hodin.

Do nejvyšší soutěže se z druhé nejvyšší anglické soutěže do Premier League probojovaly první Wolverhampton a druhý Birmingham. O poslední postupující místo se hraje systémem play-off. Do finále vyřazovacího souboje se probojovaly Sheffield United a Burnley. Vítěz, kterého určí pondělní finále ve Wembley, bude posledním postupujícím.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články