Hlavní obsah

Z Premier League sestupují Middlesbrough a Newcastle

LONDÝN/PRAHA

West Bromwich Albion doprovodí do druhé anglické soutěže fotbalisté Middlesbrough a Newcastlu. Rozhodly o tom nedělní výsledky 38. kola Premier League. Middlesbrough prohrál s West Hamem 1:2 a Newcastle nestačil v Birminghamu na domácí Aston Villu 0:1. V dalších zápasech vyhrála Čechova Chelsea nad Sunderlandem a Liverpool porazil Tottenham.

Článek

Newcastle vlétl na Aston Villu od začátku zápasu. Svěřenci Alana Shearera si byli vědomi, že pokud nebudou v posledním utkání Premier League bodovat, budou v příštím roce hrát druhou nejvyšší soutěž. Ani jednu z šancí však v branku přetavit nedokázali, fanoušci se přesto ještě ve 24. minutě radovali. V souběžně hraném utkání totiž Manchester United, který postavil do zápasu rezervní tým, vstřelil gól Hullu. Střelou z dálky se prosadil Gibson.

Pokud by Newcastle neprohrál a Manchester porazil Hull, Straky by nesestupovaly. Radost fanoušků Newcastlu ale nevydržela dlouho. Ve 39. minutě totiž napřáhl ke střele Gareth Barry a po teči Damiena Duffa skončil míč za zády brankáře Harpera. Newcastle tak podlehl Aston Ville 0:1 a sestoupil, Hull se v soutěži zachránil, přestože podlehl Manchesteru United 0:1.

Middlesbrough měl před posledním kolem jen teoretické šance na setrvání v soutěži. Na stadiónu West Hamu musel bezpochyby zvítězit. První branku však vstřelili Kladiváři, když se po půlhodině hry prosadil Carlton Cole. Jiskru naděje pro hosty vykřesal O´Neil, který vyrovnal v 50. minutě. Už za osm minut později ale vrátil vedení West Hamu Stanislas. Middlesbrough prohrál 1:2 a v příštím roce bude působit ve druhé nejvyšší soutěži.

Sunderland prohrál, ale s přehledem se zachránil

V nejlepší pozici sestupem ohrožených týmů byli hráči Sunderlandu, kteří na svém stadiónu přivítali Chelsea, za kterou v brance opět nastoupil český reprezentační brankář Petr Čech. Blues se radovali na začátku druhého poločasu, když se prosadil Anelka. Francouz se stal nejlepším střelcem soutěže před Cristianem Ronaldem z Manchesteru. Domácí ale dokázali vyrovnat, Čecha překonal Richardson. Přesto se podařilo týmu ze Stamford Bridge zvítězit, o zisku tří bodů Chelsea rozhodla po brankách Kalou a Ashley Colea. Chelsea nakonec porazila Sunderland 3:2.

Na druhé příčce zůstali i po 38. kole fotbalisté Liverpoolu, kterým k jistotě stačilo v utkání proti Tottenhamu získat bod. Svěřenci Rafaela Beníteze vedli po brankách Torrese a vlastním gólu Huttona již 2:0, když se podařilo Keanovi snížit na 1:2. Konečnou podobu výsledku vtiskl v 81. Benayoun. Liverpool zvítězil 3:1.

Arsenal rozstřílel Stoke

Čtvrtý Arsenal přivítal na Emirates Stadium Stoke a už po osmnácti minutách po vlastní brance Beattieho, proměněné penaltě Van Persieho a gólu Diabyho vedl 3:0. Hosté zkorigovali výsledek po půlhodině hry, když se ze značky pokutového kopu trefil Fuller. Ještě do konce první půle ale Londýňané zvýšili svůj náskok na třígólový. Podruhé v utkání se prosadil Van Persie. Arsenal porazil Stoke 4:1.

Z druhé anglické soutěže se do Premier League probojovaly Wolverhampton a Birmingham. O poslední postupující místo se hraje systémem play-off. Do finále vyřazovacího souboje se probojovaly Sheffield United a Burnley. Vítěz, kterého určí pondělní finále ve Wembley, bude posledním postupujícím.

Premier League, 38. kolo:
Arsenal - Stoke 4:1 (16. a 41. Van Persie, 10. vlastní Beattie, 18. Diaby - 31. Fuller z pen.), Aston Villa - Newcastle 1:0 (38. vlastní Duff), Blackburn - West Bromwich 0:0, Fulham - Everton 0:2 (45. a 88. Osman), Hull - Manchester United 0:1 (24. Gibson), Liverpool - Tottenham 3:1 (31. Torres, 64. vlastní Hutton, 82. Benajun - 78. Keane), Manchester City - Bolton 1:0 (3. Caicedo), Sunderland - Chelsea 2:3 (53. Richardson, 90. Jones - 47. Anelka, 74. Kalou, 86. A. Cole), West Ham United - Middlesbrough 2:1 (33. C. Cole, 58. Stanislas - 50. O'Neil), Wigan - Portsmouth 1:0 (26. Rodallega).

Reklama

Související témata: