Hlavní obsah

Čech je podle výzkumu nejužitečnějším hráčem Premier League

LONDÝN

Český brankář Petr Cech je nejužitečnějším hráčem anglické fotbalové ligy. Alespoň podle výzkumu deníku The Times, ve kterém vědci porovnávali, jaký vliv mají jednotliví hráči na výsledky svého týmu. Jasným vítězem se ukázal právě Čech před spoluhráčem z Chelsea Frankem Lampardem a dalším brankářem Markem Schwarzerem z Fulhamu.

Článek

Výzkum nazvaný Fink Tank hráč sezóny byl založen na tom, že vědci sledovali jednotlivé akce na hřišti a jejich vliv na bodový zisk týmu. Zároveň simulovali jednotlivé zápasy a pokaždé vyškrtnuli některého z hráčů, aby viděli rozdíl ve výsledku bez určitého hráče.

Výsledky jednotlivých fotbalistů poté porovnali s výsledky průměrného hráče průměrného týmu a započetli koeficient dle počtu odehraných minut v sezoně. Zjištěné hodnoty následně sestavili do tabulky, jejímž jasným vítězem byl Čech.

Mezi brankáři na druhém místě skončil fulhamský Schwarzer a třetí byl Heurelho Gomes z Tottenhamu. Až pátá příčka patří Edwinu van der Sarovi z mistrovského Manchesteru United. Největší přínos pro tým měl z obránců manchesterský Nemanja Vidič před Johnem Terrym z Chelsea a Bacarym Sagnou z Arsenalu.

V záloze pak vyhrál Lampard před kapitánem Liverpoolu Stevenem Gerrardem, Cristianem Ronaldem z Manchesteru, liverpoolským Xabi Alonsem a arsenalským Denilsonem, jehož umístění je překvapivě vysoké.

Přední příčky mezi útočníky obsadil nejlepší střelec sezony Nicolas Anelka z Chelsea, Robinho z Manchesteru City, duo z Manchesteru United Wayne Rooney a Dimitar Berbatov, pátý pak skončil Emmanuel Adebayor z Arsenalu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články