Hlavní obsah

Chelsea se chce s Hiddinkem rozloučit vítězstvím v FA Cupu

LONDÝN/PRAHA

Je to smolná sezóna pro Blues. Chelsea se nepodařilo dosáhnout na ligový triumf, z Ligy mistrů je vyřadila až gólová střela Iniesty z Barcelony v nastaveném čase odvetného semifinálového utkání. Proto se Londýňané chtějí rozloučit se svým trenérem Guusem Hiddinkem alespoň ziskem FA Cupu. V sobotním finále ale narazí Petr Čech a spol. na houževnatý Everton.

Foto: Toby Melville, Reuters

Trenér Chelsea Guus Hiddink (vlevo) na jednom z posledních tréninků se svými svěřenci.

Článek

Nizozemský trenér Guus Hiddink přišel na Stamford Bridge v únoru. Po svém předchůzci Luizi Felipe Scolarim našel rozmrzelý tým. Přesto se mu okamžitě podařilo naladit hráče na vítěznou vlnu, pod jeho vedením slavili fotbalisté Blues 22 výher a jen jednou odešli poraženi.

Porazit Chelsea se nepodařilo ani Barceloně. Po bezbrankové remíze s ní v odvetě remizovala 1:1 a do finále Ligy mistrů postoupila ona. „Raději bychom byli ve finále Ligy mistrů než ve finále FC Cupu, ale to se bohužel nestalo,“ citovala stránka foxposrts.com obránce Blues Ashley Colea. „Když jsme vypadli, skončilo to pro nás. Věděli jsme, že máme stále možnost získat vítězství v FA Cupu a druhé místo v Premier League. To dělalo naše vyřazení trochu snesitelnějším,“ dodal Cole.

Ani druhé místo v lize nevyšlo

Ale ani druhé místo v anglické lize se svěřencům Hiddinka nepodařilo získat. Liverpool jim to nedovolil. „Byli jsme blízko k vítězství na mnoha frontách. Se všemi posilami, které do týmu přišly, se zvyšuje i očekávání. V sobotu budeme muset být silní a pokusit se získat zpět mentalitu, kterou jsme měli před několika lety,“ hledal cestu k vítězství Frank Lampard v rozhovoru pro Guardian.

Všichni hráči se ale shodují, že by chtěli získat alespoň jednu trofej hlavně pro Hiddinka. Ten se dle původní dohody vrací po finálovém utkání k ruské reprezentaci. „Máme práci pod ním (Hiddinkem - pozn. red.) rádi. A chtěli bychom, aby zůstal, ale chápeme okolnosti. Finále bude hezký konec našeho vztahu s ním,“ říkal například kapitán John Terry.

Za dodržení svého slova Hiddinka obdivujeme, říká Terry

Úspěšně trenérovo sžití s týmem proklamoval před několika dny i Petr Čech, před finále FA Cupu na nizozemského kouče chrlí chválu i stoper Terry. „Umí se s člověkem domluvit. Získává si tak respekt. Vytváří dobrou atmosféru. Obdivujeme ho za dodržení slova, které dal, když k nám přišel. Zaručil se, že se k ruskému týmu vrátí a teď to hodlá splnit,“ chválil Terry Hiddinkovo rozhodnutí.

Protivníkem Chelsea bude v sobotním utkání Everton, který zažil úspěšnou sezónu. V tabulce Premier League skončil na pátém místě a v cestě do finále FA Cupu vyřadil i Manchester United. „Everton, nejenom proto, že je naším soupeřem, si zaslouží hodně respektu, protože dokázal vybudovat dobrý tým bez výraznějších posil. Umějí proto bojovat a jsou velmi dobře organizovaní,“ řekl před svým posledním zápasem na lavičce Chelsea Guus Hiddink.

Finále FA Cupu, nejstarší klubové soutěže na ostrovech, začíná v sobotu na stadiónu Wembley v 16 hodin. Živě ho bude vysílat Nova Sport.

Reklama