Hlavní obsah

Televizní stanici Setanta hrozí konkurz, odnést to může fotbal

LONDÝN

Britským fotbalovým klubům hrozí nečekaný výpadek příjmů. Televizní společnost Setanta, která vlastní práva na třetinu přímých přenosů, má vážné finanční problémy, které mohou vyústit až v konkurz. Pro anglickou Premier League to znamená ohrožení až jedné pětiny příjmů z prodeje vysílacích práv na domácím trhu, ještě hůře mohou být postiženy kluby skotské ligy či nižších anglických soutěží.

Článek

Podle deníku Guardian zatím Setanta dluží pouze jednu měsíční splátku za televizní práva skotské lize, jejíž výše se odhaduje na tři milióny liber (asi 93 miliónů korun). Mnohem větší závazky má ale k nefotbalovým subjektům.

Vedení irské televizní společnosti v pondělí a úterý vedlo dlouhá vyjednávání s věřiteli, jejich výsledek je ale zatím neznámý. Konkurz, který by měla vést poradenská společnost Deloitte, je prý velmi reálný. V takovém případě by zřejmě přestala nedostatkem hotovosti sužovaná Setanta prioritně vyplácet fotbalové svazy, o což se prý dosud snažila.

Premier League by mohla přijít o více než 13 miliard korun

Anglická Premier League má od Setanty inkasovat během příštích čtyř let zhruba 425 miliónů liber (asi 13,2 miliardy korun), což je pro soutěž asi pětina příjmů na klíčovém domácím trhu. V blížící se sezóně má Setanta dokonce čtvrtinový podíl a podle Guardianu se další podobně solventní zájemce jen stěží najde.

Setanta je na britském trhu placených sportovních televizí druhým největším hráčem, který se v posledních letech snažil co nejvíce přiblížit dosavadnímu hegemonovi, společnosti Sky. V současnosti má Setanta zhruba 1,2 miliónu předplatitelů, kvůli nimž v poslední době získala velmi pestré portfolio vysílacích práv. Vedle Premier League vysílá i zápasy domácího poháru a nižších soutěží, pro nejvyšší skotskou a pátou anglickou je dokonce jediným vysílatelem.

Příčinu potíží Setanty vidí Guardian ve splasknutí investiční bubliny posledních let, během nichž banky naivně půjčovaly i na projekty, které měly jen malou šanci být úspěšné. I když by Setanta sehnala od svých majitelů potřebných 100 až 150 miliónů liber, zřejmě ji postihne velké šetření. Ještě v únoru se přitom vedení Premier League chlubilo tím, že dokázalo i na domácím trhu prodat televizní práva za stejnou cenu jako před nástupem ekonomické recese.

Reklama

Související témata: