Hlavní obsah

Trenérská rošáda v Chelsea mně nevadí, řekl před návratem do Londýna Petr Čech

Zdeněk PavlisSport.cz

Až nezvykle dlouhá dovolená vyplněná radostí z narození syna Damiána reprezentačnímu gólmanovi ve službách lodýnské Chelsea Petru Čechovi skončila. „V pondělí začínáme pod vedením Carla Ancelottiho nanovo, ale mně trenérská změna nevadí. Jsem hodně adaptabilní, takže s tím problém nemám,“ přiznával Petr Čech v rozhovoru pro Sport.cz před nedělním návratem do Anglie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Čech (vpravo) a trenér brankářů Chelsea Christophe Lollichon při zahájení gólmanovy fotbalové školy na Strahově.

Článek
Fotogalerie

V Čechách jste byl letos nezvykle dlouho. Jak jste si užíval dovolenou a narození syna?

Letošní dovolená byla jiná ve spoustě věcí. První dva týdny jsme čekali každý den, kdy se náš druhý potomek rozhodne přijít na svět, potom se život najednou změnil. Mít jedno, nebo dvě malé děti, to je přece jen rozdíl. Navíc jsme si zvykali na realitu, že jsme čtyři. Ale poprvé od začátku kariéry jsem strávil celé léto v Čechách, takže jsme si ho užíval. Viděl jsem rodiče tolikrát, jako za poslední dobu nikdy, vychutnával si pohodu, narození Damiana. Byl jsem tentokrát i u porodu, což mě potěšilo.

Pro syna jste vybrali jméno Damián, které je přece jen trochu nezvyklé. Jak jste na něj vůbec přišli? Napadlo vás nebo manželku?

Oba jsme chtěli české jméno, jež se nám bude líbit a které bude i v cizině vyslovitelné. Damián to splňuje.

U narození Adélky jste nebyl, u porodu Damiánka jste asistoval. Jaké to vůbec je starat se o druhého potomka?

S Martinou jsme si rozdělili úkoly - já mám Adélku a ona Damiánka, protože kojí, což já nezastanu. Z legrace si říkáme - Běž, to je tvoje dítě, co potřebuje najíst nebo vyměnit plínku. Ale vážně - moje povinnost vzrostly, ale zaběhli jsme se poměrně rychle.

...a navíc pomohly babičky.

Jasně, to je obrovská výhoda, kterou jsme s Adélkou neměli. Teď jsme s Damiánem celé léto v Čechách a Martina tady ještě zůstane, takže pomoci babiček a tetiček využije.

Brankář Petr Čechfoto: Právo/Michaela Říhová

Užíváte si otcovskou role s malým Damainem víc, než tomu bylo s Adélkou?

Určitě, protože máme holčičku a chlapečka, což je ideální. A po prvním miminku máme i čerstvé zkušenosti, takže rodičovské role bereme s větším přehledem.

Malému už jsou tři týdny, takže prozraďte  - co dostal od sudiček do kolébky?

Doufám že zdraví, což mu pro začátek bohatě stačí.

A co vy? Vyspíte se s dvěma dětmi dobře?

Intervaly na spánek se samozřejmě hodně zkrátily, ale postupem času se to bude určitě zlepšovat. Adélka spí celou noc, Damián se zatím  budí na jídlo dost často, ale i to se upraví.

Jak svého malého brášku bere prvorozené dcerka Adélka?

Sami jsme byli zvědavi na její reakci, ale Adélka si brášku zamilovala. Nejraději by ho chovala a starala se o něj, což je samozřejmě dost složité. Vždyť jí ještě není ani rok a  půl, takže samozřejmě nemá cit, co má dělat, kdy může Damiánovi hračku podat a jak se k němu má chovat. Musíme proto hlídat oba.

Určitě jste se pochlubil narozením syna spoluhráčům, takže gratulace se jen hrnuly...

Samozřejmě, to byla povinnost. Všichni většinou napsali a blahopřáli, což mě potěšilo. Jinak jsme ale spolu moc nekomunikovali, protože všichni se rozjeli po světě na dovolenou. Ostatně, jsme spolu 300 dnů v roce, takže po těch pětadvacet volných dnů jsme si potřebovali odpočinout.

V nastávajících dnech a týdnech si už syna asi moc neužijte, protože příprava na novou sezónu vám už začíná.

V neděli se vracím do Londýna, zatímco Martina s dětmi zůstává v Čechách, kde ji budou pomáhat babičky a tetičky. My sice budeme první týden trénovat v Anglii, ale pak vyrážíme na desetidenní turné do USA. Manželka proto přijede do Anglii až po mém návratu z Ameriky.

Petr Čech s manželkou Martinou.foto: Právo/PRÁVO/Michaela Říhová

Jak moc vám během dlouhé dovolené chyběl fotbal?

Krásně jsem si od něho odpočinul. Narození miminka změnilo průběh celých prázdnin, takže jsem si užíval syna, rodiny a fotbal sledoval jen z povzdálí. Přestupy, volbu nového vedení svazu a reprezentačního trenérů... Ale třeba z takového Poháru FIFA jsem viděl jen jeden zápas a otevřeně přiznávám, že jsem neměl ani moc chuti se na televizi dívat. Spíše jsem si snažil odpočinout, protože v minulé sezóně jsem odehrál přes šedesát zápasů. Byla to porce a proto jsem chtěl vypnout.

Mimochodem - jaká vůbec byla uplynulá sezóna ve službách Chelsea?

Začátek byl velice dobrý, dařilo se nám, vyhrávali jsme, ale pak přišlo období, kdy se nám v prosinci a lednu nevedlo, což vyústilo ve výměnu trenéra. Po příchodu pana Hiddinka začalo mužstvo zase šlapat, vyhrávali jsme na všech frontách, získali jsme FA Cup a dělily nás jen vteřinky od finále Ligy mistrů. I proto si myslím, že uplynulá sezóna pro nás byla velice úspěšná. Škoda prosince a ledna, kdy jsme poztráceli moc bodů, než abychom v honbě za titulem manko dohnali. Vyhrávali jsme sice jako na běžícím páse, ale náskok soupeřů už byl moc velký.

Hiddink se ovšem vrátil do Ruska a z Itálie přišel do Chelsea  Carlo Ancelotti. Jak se těšíte na nového kouče?

Začínáme zase znovu, s čímž problém nemám, protože jsem hodně adaptabilní. Co po mě trenér chce, to se snažím plnit. Věřím, že spolupráce s novým trenérem bude úspěšná, protože to se počítá nejvíc. Zkušenosti a výsledky Carla Ancelottiho splňují to, co by člověk očekával od trenéra jednoho z nejlepších týmů světa.

Pro trenéra Ancelotiho může být jistým handicapem, že neumí anglicky. On sám sice tvrdí, že se intenzivně učí, aby již na prvním tréninku s vámi anglicky mluvil, ale kdoví, jak jazyk zvládne...

Já vždycky tvrdil, že ve fotbale se mluví vždy jedním jazykem, jímž je fotbal. S ním se člověk na hřišti dorozumí, ať mluví jakkoli.

Reklama

Související témata: