Hlavní obsah

Rosický: Bál jsem se, že první zápas po návratu bude horší

Český fotbalista Tomáš Rosický byl sám překvapen z toho, jak zvládl svůj první zápas za Arsenal po osmnácti měsících zdravotních komplikací. Jeho výkon v sobotním přípravném duelu s Barnetem, hrajícím čtvrtou anglickou ligu, byl lepší, než sám čekal. Navíc už prý není nic, co by ho brzdilo; proto věří, že se nyní bude jen zlepšovat, aby se vrátil do formy z ledna 2008, než přišlo zranění.

Článek

V duelu s Barnetem odehrál první poločas a patřil k nejlepším hráčům Arsenalu, když několikrát založil nebezpečný útok a sám se dvakrát pokusil vstřelit gól. "Přiznám se, že jsem se bál, aby můj návrat na hřiště nebyl horší a složitější, než nakonec byl. S odstupem jednoho dne mám pocit, že to dopadlo daleko lépe a pozitivněji, než jsem čekal," řekl v neděli Rosický pro své oficiální stránky.

Velkou radost mu udělal trenér Arséne Wenger, který mu svěřil kapitánskou pásku. "Kapitánem týmu je samozřejmě Cesc Fábregas. Kouč mi takhle vyjádřil psychologicky podporu. On to tak dělává. Například když se vracel po těžkém zranění Eduardo, tak mu také dal v prvním zápase pásku. Udělal mi tím ale fakt obrovskou radost," svěřil se Rosický. "Je pravda, že v záloze s mladíky pod dvacet let jsem byl mazák. Zároveň jsem se ale mezi nimi cítil zase jako mladý hráč," dodal.

Kombinovaná sestava 

Trenér Wenger do utkání nasadil kombinovanou sestavu, ve které byli vedle několika hráčů hlavního kádru především mladíci z rezervního týmu a mládežnických výběrů. "Kouč vlastně postavil partu, která má za sebou dva týdny tvrdého tréninku, zatímco ti ostatní začali až o týden později, protože měli reprezentační povinnosti a potřebovali delší odpočinek. Zato já byl odpočinutý až až. Ale na soustředění do Rakouska v pondělí poletí už víceméně kádr, s nímž se počítá pro Premier League," uvedl kapitán české reprezentace.

Právě soustředění v Rakousku chce Rosický využít k tomu, aby se vrátil do sestavy čtvrtého celku minulé sezony anglické ligy. "Soustředění bude pěkně tvrdé, pak to rychle uteče a začne liga. Já budu bojovat o místo v sestavě, aby to také bylo o mně. Poslední měsíce se o mně psalo jen v souvislosti s událostmi, ke kterým bych se opravdu nerad vracel. Teď bych si přál, aby se zas psalo o mých výkonech na hřišti," podotkl Rosický.

Návratu do sestavy věří i proto, že ho prý již nic neomezuje. "Jsem zdravý i po stoprocentní zátěži, nezapomněl jsem hrát fotbal a teď se mohu jen zlepšovat. Cítím se dobře s míčem a technika mi nedělá vůbec žádné potíže. I kondičně se zlepšuji každým dnem," popsal Rosický, který si chválí i to, že se nebojí osobních soubojů.

Žádné zábrany v soubojích

"Nemám žádné zábrany v soubojích. Vletěl jsem do jednoho souboje úplně naplno, bylo to padesát na padesát, balon mezi námi a přišlo mi to úplně normální. Teď se jen potřebuju dostat zpátky do zápasového rytmu a získávat větší jistotu na každém tréninku. Ale vím, že mě čeká ještě hodně práce," dodal Rosický.

V pondělí odletí s Arsenalem na soustředění do Rakouska a hned v úterý by mohl dostat šanci v přípravném zápase s SC Columbia, týmem nižší rakouské soutěže. Další utkání sehraje londýnský celek v pondělí 27. července s maďarským Haladásem a o dva dny později s Hannoverem.

Po návratu do Anglie čeká Arsenal tradiční Emirates Cup s Atlétikem Madrid, Paris St. Germain a Glasgow Rangers. Ligová generálka bude 8. srpna ve Valencii. Zda Rosický zasáhne v sobotu 15. srpna do úvodního kola Premier League na hřišti Evertonu, je ještě brzo odhadovat.

Reklama