Hlavní obsah

Arbitráž rozhodla, že Mutu musí zaplatit Chelsea 17 miliónů eur

LAUSANNE

Útočník Adrian Mutu musí zaplatit londýnské Chelsea rekordní pokutu 17,17 miliónu eur (438 miliónů korun) za to, že v roce 2004 v klubu předčasně skončil kvůli užívání kokainu. Rumunský fotbalista neuspěl s odvoláním k Mezinárodnímu arbitrážnímu soudu (CAS) v Lausanne, který dnes potvrdil loňský verdikt mezinárodní federace FIFA.

Článek

Mutu přišel do Chelsea v roce 2003 z Parmy jako velká posila přibližně za 20 milionů eur (tehdy asi 600 milionů korun), ovšem v jejím dresu neodehrál ani celou sezonu. Údajně kvůli osobním problémům začal užívat drogy a disciplinární komise anglické ligy mu za to zastavila činnost na sedm měsíců.

Chelsea následně hráče propustila a žádala kompenzaci osm milionů liber (asi 247 milionů korun). Nakonec se dočkala ještě mnohem vyšší sumy.

Fotbalistův právník Cristian Sarbu naznačil, že se Mutu bude bránit proti pokutě dál. "Když nejste spokojeni s rozhodnutím sportovního soudu, dojde na civilní soud. Myslím, že se to bude teď ubírat tímhle směrem," řekl Sarbu rumunské televizi.

Třicetiletý Mutu hraje v současnosti za italskou Fiorentinu. Ročně si údajně vydělá 3,5 milionu eur, takže na pokutu by měl střádat zhruba pět let.

Rozhodnutí FIFA označil loni v srpnu za nefér a nelidské. "Nemyslím si, že bych udělal něco tak strašného, abych si zasloužil takovou pokutu," prohlásil tehdy Mutu.

Podle rumunské unie profesionálních hráčů dostal takovou pokutu proto, že je Rumun. "Kdyby byl Mutu Angličan, nic by neplatil a byl by pouze vyhozen z klubu," komentoval verdikt FIFA šéf unie Dumitru Costin.

Reklama

Související témata: