Hlavní obsah

Legendární fotbalový trenér Bobby Robson zemřel

Legendární fotbalový trenér Sir Bobby Robson v 76 letech zemřel. Informovala o tom v pátek televizní stanice Sky Sports. Někdejší kouč anglické reprezentace bojoval řadu let s rakovinou a předloni se kvůli nemoci definitivně vzdal trenérské práce.

Foto: Ian Hodgson, Reuters

Slavný trenér Bobby Robson už nadobro fotbalové trávníky opustil

Článek

Jako hráč nastupoval za Fulham a West Bromwich a odehrál 20 zápasů i za anglickou reprezentaci. Proslavil se však hlavně jako trenér. Anglii vedl v letech 1982 až 1990, kdy sní postoupil do semifinále mistrovství světa v Itálii.

Z lavičky vedl také slavnou Barcelonu, FC Porto, Sporting Lisabon, Eindhoven a naposledy do roku 2004 Newcastle United. V roce 1981 vyhrál Pohár UEFA s Ipswichem, který trénoval třináct let a získal s ním i Anglický pohár. Ještě předloni pomáhal jako poradce irské reprezentaci.

Tehdy u něj lékaři objevili rakovinu plic. Zhoubná nemoc napadla jeho organismus poprvé v roce 1991 a propukla u něj celkem pětkrát.

Na archivním snímku Bobby Robson s Ronaldem během působení v Barceloněfoto: ČTK/AP

"Zemřel klidně dnes ráno ve svém domě v County Durham obklopen manželkou a rodinou," uvedla v prohlášení Robsonova rodina s tím, že poslední rozloučení se uskuteční pouze v rodinném kruhu. Populární kouč po sobě zanechal manželku Elsie a tři děti.

Zpráva o jeho úmrtí vyvolala v Anglii velký smutek. Fotbalisté Newcastlu začali dnešní trénink minutou ticha. Ještě v neděli Robson z invalidního vozíku sledoval jejich charitativní zápas přímo v St. James Parku spolu s 30 000 lidmi.

V sídle Fotbalové asociace v Soho a na stadionu Wembley byly staženy vlajky na půl žerdi, stejně jako v Ipswichi, kde začne tichou vzpomínkou na Robsona večerní přípravný duel s Valladolidem.

Reklama

Související témata: