Hlavní obsah

Čech vychytal na úvod sezóny Chelsea anglický Superpohár, lapil dvě penalty

Fotbalisté Chelsea zvítězili v anglickém Community Shield nad vítězem loňského ročníku Premier League Manchesterem United 4:1 po penaltovém rozstřelu, v normální hrací době skončilo utkání 2:2. Petr Čech chytil v neděli na stadiónu ve Wembley dvě penalty. Blues vedli do 92. minuty 2:1 díky Carvalhovi a Lampardovi, ale v nastaveném čase poslal utkání do penaltového rozstřelu Rooney.

Článek

Jedním z hrdinů se stal právě Čech, který v rozstřelu chytil pokus Ryana Giggse do středu branky a špatně kopnutou penaltu Patrice Evry, navíc byl blízko chycení i třetí penalty. Napravil tak lehké zaváhání z úvodu zápasu, kdy ho nepříliš tvrdou střelou z 22 metrů překonal Nani. Čech však měl částečně zakrytý výhled.

Pro Naniho může být dnešní branka na dlouho poslední. Po hodině hry si totiž vykloubil rameno, musel střídat a čeká ho pauza. "Špatné je, že rameno nešlo okamžitě nahodit zpátky," řekl trenér Alex Ferguson. Jak dlouho bude Nani mimo hru, však neprozradil.

Chelsea po změně stran zápas otočila. Nejprve se prosadil hlavou stoper Ricardo Carvalho a následně po rychlém brejku a přihrávce Didiera Drogby prostřelil nejistého Bena Fostera v brance Manchesteru Frank Lampard. Jenže v nastaveném čase utekl Wayne Rooney a přehodil vybíhajícího Čecha. Zařídil tak penaltový rozstřel.

Čech soupeře znervózněl

Akci před vedoucím gólem Chelsea však podle Fergusona předcházel faul Michaela Ballacka na obránce United Evru. "Rozhodčí jasně viděl, jak Ballack dal Evrovi loktem. Jsem zklamaný, protože předtím dvakrát zastavil hru, když si myslel, že se některý z hráčů zranil," prohlásil skotský kouč.

V penaltovém rozstřelu hráči Chelsea s chladnou hlavou své pokusy proměňovali a Čech naopak soupeře znervózněl. Chelsea tak Manchesteru oplatila penaltovou porážku z finále Ligy mistrů 2008 a počtvrté v historii získala Superpohár. Naopak Manchester jako nejúspěšnější tým soutěže přišel o možnost pozvednout trofej nad hlavu potřetí za sebou a poosmnácté v historii.

Ancelotti získal s klubem trofej

Nový trenér Chelsea Carlo Ancelotti, který přišel v létě z AC Milán, tak hned při první příležitosti získal s klubem trofej. "Je důležité odstartovat sezonu vítězstvím. Stále ale máme co zlepšovat a čeká nás dost práce. Teď však můžeme chvíli slavit," uvedl padesátiletý Ital.

V brzké době může Ancelotti od Fergusona očekávat pozvání na láhev vína, tak jako v minulosti jeho předchůdce na lavičce Chelsea José Mourinho. "Ještě jsme neměli moc času se potkat, ale určitě to napravíme. To se nebojte," řekl kouč Manchesteru United po utkání.

Anglický fotbalový Superpohár:
Chelsea - Manchester United 2:2 (0:1) na pen. 4:1
Branky: 52. Carvalho, 71. Lampard - 10. Nani, 90.+2 Rooney. Penaltu neproměnili: Giggs, Evra.

Připravujeme další podrobnosti

Reklama

Související témata: