Hlavní obsah

Manchester United bude útočit na čtvrtý titul v Premier League v řadě

LONDÝN/PRAHA

Již čtvrtý titul v řadě se pokusí vybojovat v anglické Premier League fotbalisté Manchester United. Svěřenci Sira Alexe Fergusona se však budou muset vypořádat s absencí nejlepšího fotbalisty loňské sezóny Cristiana Ronalda, jenž odešel do Realu Madrid. Na paty budou obhájci titulu šlapat nejenom tradiční rivalové z „velké čtyřky“, ale nově i Manchester City.

Článek

Přesto jsou největšími favority na titul v sezóně 2009/10 právě fotbalisté Manchesteru United. A to i přesto, že se ze šperkovnice Old Trafford rozkutálely dva drahokamy. Carlos Tevez zůstal v Manchesteru, ale od nové sezóny bude střílet góly za City. Jednou z hlavních událostí letních přestupů byl bezpochyby přestup Cristiana Ronalda. Dvě a půl miliardy korun, které Real Madrid za Portugalce vyplatil, totiž nikdy nikdo v historii za fotbalistu nezaplatil.

Charismatický Ferguson chtěl nahradit odcházející ofenzivní ikony týmu francouzským reprezentačním útočníkem Karimem Benzemou. Ten však putoval za Ronaldem do Realu a Fergusonovi nezbylo než vsadit vše na jednu kartu. Ze sestupujícího Newcastlu povolal Michaela Owena, který v přípravných zápasech nadchl svou produktivitou. Z Wiganu navíc přišel i Antonio Valencia. Kádr posílili ještě dva mladíčci. Devatenáctiletý Gabriel Oberton přišel z Bordeaux a dokonce šestnáctiletý Alberto Massacci z Empoli.

Během teplých dnů musel navíc Ferguson řešit nespokojenost manželky Nemanje Vidiče, která svého muže nabádala, aby společně opustili Britské ostrovy a odstěhovali se do teplejších krajin. Kouč Rudých ďáblů problém vyřešil přidáním platu srbskému fotbalistovi. Poradit si však nedokáže s absencí prvního gómana Edwina Van der Sara, jenž bude v bráně po operaci prstu chybět dva měsíce.

Chelsea by na vrchol mohl dovést Ancelotti

Ferguson se nechal před sezónou slyšet, že největším konkurentem Manchesteru United v boji o ligový titul bude Chelsea. Skotský trenér svou domněnku opřel o skutečnost, že na Stamford Bridge přišel trenér Carlo Ancelotti, jenž dovede tým Petra Čecha na výsluní. Ancelotti během svého osmiletého působení v AC Milán dokázal dvakrát zvítězit v Lize mistrů a po úspěšném Guusi Hiddinkovi, který se vrátil k práci u ruské reprezentace, bude dostatečně kvalitní náhradou.

Ancelottiho největším letním problémem bylo udržet kapitána Blues Johna Terryho, na kterého si brousil zuby Manchester City. Terry však na Chelsea nezanevřel a v týmu zůstal. Italský trenér chtěl do Chelsea přivést z Interu Milán Zlatana Ibrahimoviče, který však nakonec putoval do Barcelony výměnou za Samuela Eto´a. Jedinými posilami londýnského týmu tak zůstali Jurij Žirkov, který přišel z CSKA Moskva, brankář Ross Turnbull, jenž by měl krýt záda české reprezentační jedničce Petru Čechovi, a Daniel Sturridge.

Liverpool ani Arsenal neposilovaly

Velkými změnami v kádru neprošel během letní přestávky ani vicemistr Liverpool. Tým španělského trenéra Rafaela Beníteze opustil jen Xabi Alonso, jenž za 30 miliónů liber odešel do Realu Madrid. Hlavní opory Fernando Torres a Steven Gerrard však v týmu zůstaly. Gerrard byl navíc zproštěn obvinění z napadení diskžokeje a v Liverpoolu prodloužil smlouvu o další čtyři roky.

Druhý londýnský tým z „Big Four“ Arsenal si celé léto mnul ruce nad tím, že se do zápasového tempa pomalu dostává režisér záložní řady Tomáš Rosický, který kvůli vleklému zranění podkolenní šlachy absentoval rok a půl. Těsně před zahájením ročníku si ale český štírek natáhl stehenní sval a do startu sezóny opět nezasáhne.

Trenér Arséne Wenger nebude moci počítat ani s útočníkem Emmanuelem Adebayorem, který přestoupil do Manchesteru City. Do stejného klubu odešel také obránce Kolo Touré. Zejména odchod Adebayora francouzského lodivoda mrzel a obvinil vlastní fanoušky z toho, že zapříčinili jeho odchod. Wengerovi se Adebayora nahradit nepodařilo, ačkoliv usiloval o Salomona Kaloua z Chelsea. Jediným příchozím hráčem tak zůstal belgický obránce Thomas Vermaelen.

Manchester City černým koněm soutěže

Do pozice černého koně soutěže se pasoval Manchester City. Arabští majitelé se rozhodli v letní přestávce notně posilovat. Do „anglického Realu Madrid“ přestoupili v létě hvězdní útočníci Emmanuel Adebayor a Carlos Tevéz, kteří budou společně s Robihnem tvořit údernou ofenzivní sílu. Na lavičce jim budou krýt záda Craig Bellemy a další posila Roque Santa Cruz.

Záložní řady vyztužil špílmachr Aston Villy Gareth Barry a obranu kouč Mark Hughes posílil Kolo Tourém z Arsenalu. Na hřišti by se mohl také ukázat slovenský Vladimír Weiss, syn trenéra slovenského národního týmu. Manchesteru City naopak na nabídky nekývly další hvězdy: Kaká, Raúl, Diego Forlán a Eto´o.

První kolo Premier League, které začne minutou potlesku pro zesnulého kouče Bobbyho Robsona, začíná v sobotu 15. srpna. Z českých zástupců do zápasů zasáhne kromě Petra Čecha a postupně se uzdravujícího Tomáše Rosického také středopolař Radoslav Kováč, který přestoupil do West Hamu United.

Reklama

Související témata: