Hlavní obsah

Čech: Ancelotti změnil styl hry, chceme získat titul

I letos se s Chelsea český reprezentační gólman Petr Čech popere o titul v anglické Premier League, která startuje již tento víkend. Čech doufá, že se jeho týmu podaří sesadit z trůnu Manchester United, který však podle plzeňského rodáka odchod Cristiana Ronalda neoslabí. "Cítím, že nám hodně lidí věří a teď jde jen o to, abychom to potvrzovali na hřišti. Kvalitu máme, titul chceme získat," řekl mimo jiné.

Foto: Darren Staples, Reuters

Brankář fotbalové Chelsea Petr Čech

Článek

Kdo je podle vás největší aspirant na titul v Anglii?

Myslím, že my a Manchester United. Takhle to vidí i v Anglii. My jsme mezi těmi adepty na titul poslední dobou každý rok, není to pro nás nic nového. Cítím, že nám hodně lidí věří a teď jde jen o to, abychom to potvrzovali na hřišti. Kvalitu máme, titul chceme získat. Ale sezóna je hodně dlouhá a rozhodovat může každá maličkost. Musíte mít i štěstí, aby se vám vyhýbala zranění a záleží i na spoustě dalších faktorů.

Může do boje o titul promluvit i někdo jiný?

Uvidíme, zda se k tomu připojí Liverpool nebo Arsenal. V horních patrech by se měl pohybovat i Everton, který má ustálený tým. A samozřejmě tam může ještě vyletět někdo jiný.

Manchester City, který nakoupil řadu skvělých hráčů za neskutečné peníze, jste nezmínil záměrně?

Kádr teď samozřejmě mají skvělý. Momentálně je tam strašně hráčů a všichni z těch nových a drahých fotbalistů budou stoprocentně chtít hrát. A to asi dost dobře nepůjde. Bude záležet, zda je trenér udrží spokojené, i když třeba nedostanou šanci v každém zápase.

Mohou tedy City míchat kartami na čele tabulky?

Záleží, jak ten tým dokážou poskládat. Můžete nakoupit koho chcete, ale když z toho neuděláte dobré mužstvo jako celek, je to k ničemu. Když se jim to podaří, mohou být vpředu. Ale po takové velké revoluci nebude jednoduché, aby to všechno hned fungovalo.

Cestou drahých nákupů šla v minulosti Chelsea, letos jste koupili jen Rusa Žirkova. Stačí to?

Mužstvo zůstalo pohromadě. Podařilo se udržet všechny klíčové hráče, což je velké plus. Náš tým je dost široký, což by mohla být výhoda v lednu, kdy se koná africký šampionát. Řada týmů má hráče z Afriky a vždycky je jejich absence poměrně velký zásah. Kádr je silný a vyrovnaný, z toho bychom mohli těžit. Ukázalo se to i v přípravě, kde nastoupili všichni a kromě posledního zápasu v Readingu jsme skoro všechno vyhrávali.

Jak na vás zapůsobil nový trenér Carlo Ancelotti?

Pozitivně. Je to nakonec vidět i na výsledcích. Během měsíce jsme ho poznali jako velkou osobnost a vše pod ním zatím funguje výborně.

Italští trenéři kladou v první řadě důraz na propracovanou defenzívu. Co změnil v Chelsea Ancelotti?

Všeobecně se hodně věnujeme taktice. Trenér změnil rozestavení ze 4-3-3 na 4-4-2 s takovým tím diamantem uprostřed. Než si na to každý zvykne, zabere to trošku času. Ale v přípravě jsme se tomu hodně věnovali a myslím, že jsme se s tím vypořádali dobře.

Očekáváte, že bude Manchester United bez Cristiana Ronalda slabší?

Myslím, že ne. Ukázal to nakonec i zápas o anglický Superpohár proti nám, Manchester ho odehrál velice dobře. Oni stále budou naším hlavním rivalem v boji titul.

Jak vidíte boj na opačném konci tabulky? Čekáte vyrovnaný boj o záchranu?

Klidně to může být jako v minulé sezóně, že tam bude namočených osm týmů. Soutěž se vyrovnává, všichni posílili. I nováčci nebo týmy, které bojovaly o sestup, takže dopředu je těžké vybrat nějakého outsidera. Uvidíme, jak se odchody hráčů projeví třeba na Portsmouthu, který toho hodně prodal a moc nových nepřišlo.

Kdo se stane nejlepším střelcem ligy?

Myslím, že moji spoluhráči Drogba s Anelkou se budou pohybovat na špici té tabulky. Pokud se bude dařit City, hodně gólů může dát Adebayor. A nezapomínal bych na Torrese z Liverpoolu. Bude zajímavé sledovat, jak se bude dařit v Tottenhamu Keanovi. Je tam s ním Defoe, navíc přestoupil Crouch. Těch adeptů je hodně, až čas ukáže, jak to tam bude komu padat.

Reklama

Související témata: