Hlavní obsah

Šok pro Chelsea. Má roční zákaz nakupovat hráče

CURYCH

Dvě nadcházející přestupová období nemohou fotbalisté Chelsea získávat nové posily. Takový trest londýnskému celku ve čtvrtek udělila Mezinárodní fotbalová federace FIFA za to, že v roce 2007 Chelsea přesvědčovala nyní osmnáctiletého Francouze Gaëla Kakutu, aby porušil smlouvu s Racingem Lens a odešel k „Blues“. Před dvěma lety se tak stalo. Chelsea se proti trestu odvolá.

Článek

Francouzský klub podal stížnost k FIFA a její smírčí komise rozhodla. Chelsea nesmí v nadcházejících dvou přestupních obdobích získávat nové posily a Lens zaplatí „výchovné“ 130 tisíc eur.

Kakuta navíc podle oficiálních stránek FIFA musí Lens zaplatit pokutu 780 tisíc eur (téměř 20 miliónů korun) a čtyři měsíce, tedy do konce kalendářního roku, nesmí odehrát soutěžní zápas. Po sezóně 2007/08 byl Kakuta vyhlášen nejlepším hráčem akademie Chelsea, ofenzivní záložník byl týmovým nejlepším střelcem. Letos v únoru si ale nadvakrát zlomil kotník a měl potíže i se stehenním svalem.

Chelsea se odvolá k FIFA. „Odvoláme se nejsilnějším možným způsobem proti rozhodnutí smírčí komise ohledně případe Gaëla Kakuty. Trest je bezprecedentní a úplně nepřiměřený údajnému porušení pravidel,“ stojí na oficiálních stránkách Chelsea. Pokud ta neuspěje u FIFA, může se obrátit na sportovní arbitráž v Lausanne.

Reklama