Hlavní obsah

Kováč: Byl jsem z Premier League dost vyvalený

Druhý půlrok načal v londýnském West Hamu United fotbalový záložník či obránce Radoslav Kováč. Zatím nastoupil do čtyř zápasů nového ročníku Premier League. Přestože přišel ze Spartaku Moskva až těsně před startem sezóny, trenér Zola dává devětadvacetiletému českému reprezentantovi dost prostoru. Naposledy hrál v sobotu 62 minut proti Liverpoolu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Radoslav Kováč na srazu české fotbalové reprezentace před kvalifikačním utkáním se Slovenskem.

Článek

Váš přestup v letním období ze Spartaku se hodně vlekl. Nebál jste se, že budete muset zůstat v Rusku?

Trenér Zola z West Hamu mi několikrát volal, že o mě má zájem. I vedení londýnského týmu mě ujišťovalo, že vše dobře dopadne. Nervozita se ale stupňovala. Nicméně byl jsem v kontaktu taky s Luďkem Mikloškem, který pracuje pro West Ham, a ten mě ujistil, že Zola na mě vážně čeká.

Chtěl jste za každou cenu pryč z Ruska?

Měl jsem nabídku ještě z Hullu. Jenže nevím, jestli bych ji akceptoval. Moskva se člověku dostane pod kůži. Každopádně jsem z Londýna nadšený.

Nebál jste se po absenci v přípravě, že nedostanete od Zoly příležitost?

Přišel jsem čtyři dny před prvním zápasem. Dva měsíce jsem nehrál ani přípravné zápasy. Moc mi psychicky pomohlo, že mě trenér Zola hned poslal do hry. Když jsem nebyl v základu, šel jsem na hřiště jako první nebo druhý střídající.

Můžete ještě v Anglii udělat výkonnostní skok?

Rozhodně. Každý trénink je jiný a velice zábavný. Trvá pětasedmdesát nebo devadesát minut, ale má spád a je hodně intenzivní. Všechno jede naplno. V Rusko je jiná mentalita. Tam jsou mladí hodně drzí, urážejí se. V Anglii je obrovská disciplína. Každý den se těším na trénink. Ve Spartaku to tak ke konci nebylo. Příprava byla dvě hodiny, ale hodina byla zbytečná. A taky jsem tady strašně zesílil. Každý den jsem v posilovně.

V Rusku to nebylo potřeba?

Je to trošku jinak. Třeba ve Wiganu mají borce, kteří umějí hrát fotbal, a ještě k tomu většina z nich vypadá jako vyhazovači. Jsou strašně silní. Každý den mám před tréninkem nebo po něm půlhodinu s kondičním trenérem. Ale bývalého spoluhráče Martina Jiránka, který je jako hora svalů, určitě nedoženu…

Snil jste o triumfu Spartaku v ruské lize, což se nepodařilo. Jaký je hlavní motiv pro angažmá ve West Hamu?

Hrát nejlepší ligu světa. Třeba ruská liga je hodně kvalitní, jen není tolik na očích. Ale Premier League je rychlejší, tvrdší, některé zápasy jsou souboj na souboj. Fotbalově rostu. Mám kolem sebe kvalitnější hráče. Celkově je West Ham rozhodně kvalitnější než Spartak. Jsem v nejlepším týmu své kariéry. Takticky i z hlediska disciplíny je vše hodně propracované. Ve Spartaku se každý hrnul dopředu, ale bránit se nechtělo nikomu. Hrál jsem za pražskou Spartu, byl jsem v elitním klubu v Moskvě a teď jsem v Londýně. Anglie je naplněním fotbalového snu.

Ve Spartaku Moskva jste byl po čtyřech letech jeden čas i kapitánem, vaše pozice v kabině byla hodně silná. Jaké máte postavení v týmu West Hamu?

Ohromně mi pomohlo zdejší jarní působení. Hrál jsem pravidelně, vynechal jsem jen tři zápasy a kluci viděli, že na anglickou ligu mám. Parta je v kabině perfektní. Chybí mi jen Honza Laštůvka, s nímž jsem tu byl na jaře a užila se s ním tady velká legrace.

Jak prožíváte zápasy s Arsenalem, Manchesterem United, Chelsea či s Liverpoolem?

První půlrok jsem byl nadšený. Hráli jsme s Liverpoolem a byl jsem z toho trošku paf. Byl jsem z Premier League dost vyvalený. Teď už jsem se otrkal.

Reklama

Související témata: