Hlavní obsah

Wenger tvrdí, že regulace přestupů ohrožuje jeho práci s mládeží

Mládežnická akademie fotbalového Arsenalu prý má před sebou neradostnou budoucnost. Podle klubového kouče Arséna Wengera hrozí úspěšnému systému rozpad, pokud vejdou v platnost pravidla omezující přestupy mladých hráčů a nařizující určitý podíl odchovanců v každém klubu.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Kouč Arsenalu Arsene Wenger

Článek

Vedení FIFA a UEFA společně plánuje omezit přestupy hráčů mladších 18 let a anglická Fotbalová asociace zase chce, aby v pětadvacetičlenném kádru bylo od příští sezony minimálně osm hráčů, kteří vyrostli v okruhu 90 minut jízdy od sídla klubu. Obě opatření mají zamezit chaotickému přetahování mladých hráčů a znovu vzkřísit lokální charakter, který se z většiny velkoklubů v posledních letech vytratil.

Kombinace obojího by podle Wengera byla pro Arsenal jedovatá. "V Anglii se teď kumulují nevýhody, nemůžeme koupit do akademie hráče třeba ze Southamptonu nebo Manchesteru. Jak potom máme vychovávat domácí hráče?" prohlásil se na setkání s novináři Wenger.

"A stejně tak bychom si nemohli koupit ani nikoho z Afriky nebo Jižní Ameriky, takže by nám nezbylo než doufat, že někde v Londýně vyroste někdo s talentem Maradony, přijde za námi a sám se nám nabídne do týmu," řekl sarkasticky Wenger.

Jeho klub se ve stávajícím neregulovaném systému orientuje velmi dobře a do své akademie stahuje mladičké talenty z celého světa. I proto mohl Wenger v úterním zápase Ligového poháru postavit osm teenagerů.

Reklama

Související témata: