Hlavní obsah

Fotbal čelí prasečí chřipce. Čech, Rosický a spol. v ohrožení?

LONDÝN/PAŘÍŽ

Fotbal má mnoho nepřátel: fanatické fanoušky, korupci či nepřesné výroky sudích. Ale jak se zdá, tentokrát má před sebou mnohem závažnějšího protivníka - nemoc známou jako prasečí chřipka. Během tří dnů byla zjištěna její nákaza u hráčů dvou klubů anglické Premier League a jednoho z francouzské Ligue 1. Duel Paris St. Germain - Olympique Marseille se dokonce musel odložit.

Foto: Gail Burton, ČTK/AP

Potkal se Petr Čech v sobotu s nakaženými fotbalisty Blackburnu?

Článek

V kabině domácího týmu z Paříže se totiž velmi rychle šíří nebezpečný virus H1N1. V sobotu byla nebezpečná nákaza zjištěna u útočníka Ludovika Giulyho a obránce Mamadoua Sakha a v neděli, kdy se měl zápas uskutečnit, se v týmu PSG objevil již třetí případ nemoci. Podle francouzských médií se nakazil záložník Jérémy Clémant.

"Zdraví hráčů je důležitější než cokoliv jiného," citovala agentura AP prezidenta ligy Frederika Thirieze. Fotbalisté a členové realizačního týmu PSG proto musejí strávit 72 hodin v karanténě.

Byli nakažení v kontaktu s hvězdami Chelsea?

O den dříve se na Britských ostrovech odehrál duel mezi Chelsea, za kterou chytá český reprezentační brankář Petr Čech, a Blackburnem. Domácí Blues zvítězili přesvědčivě 5:0. Zásluhu na tom však bezesporu měly i absence Christophera Samby a Davida Dunna, kteří museli utkání vynechat kvůli onemocnění prasečí chřipkou. Klub to oznámil v pondělí s tím, že symptomy pociťuje ještě jeden nejmenovaný hráč a dva členové realizačního týmu. Všichni tři tak mohli být v kontaktu s fotbalisty Chelsea včetně Petra Čecha.

Zatím posledním týmem, v jehož kabině se nebezpečný virus objevil, je Bolton. Trenér týmu Gary Megson v úterý oznámil, že se nakazili čtyři nejmenovaní hráči a jeden zaměstnanec. Zástupci Chelsea ani Megson se však rozšíření nákazy během utkání neobávají. "Slyšel jsem různé názory, ale nás zajímá pouze ten od lékařů. A ti tvrdí, že je velmi obtížné, ba dokonce nemožné, se takto nakazit," prohlásil Megson.

Tento názor však nesdílí trenér druhého postiženého celku Sam Allardyce z Blackburnu, který už dokonce nabádá k odložení zápasů.

Reklama

Související témata: