Hlavní obsah

Přestaňte plivat, vyzývá Anglie kvůli prasečí chřipce fotbalisty

LONDÝN

Fotbalisté anglické Premier League by podle tamních hygieniků měli omezit plivání, aby se tak předešlo riziku rozšíření nákazy tzv. prasečí chřipkou. Ta zatím zasáhla dva týmy v soutěži, marodili s ní tři hráči Blackburnu a čtyři muži ze sestavy Boltonu.

Článek

„Plivání je nechutné kdykoliv. Je to nehygienické a nezdravé, zvláště pokud plivete v blízkosti dalších lidí. Když hráči neplivou v místnostech, měli by se ovládnout i na trávníku,“ uvedl mluvčí agentury pro ochranu zdraví v deníku The Sun. „Pokud plivají v blízkosti ostatních, zvyšuje se riziko nákazy.“

Mluvčí doplnil, že fotbalisté by měli být příkladem pro zbytek společnosti. Umývat si ruce, zakrývat si ústa při kýchání a vyhazovat použité kapesníky. „Nastavují určitá měřítka mladým lidem, kteří je sledují a obdivují. Měli by se chovat jinak. Ostatně také na samotné plivání by měly kluby dohlížet, je to nechutný zvyk,“ podotkl mluvčí.

Anglická fotbalová asociace FA i vedení Premier League již dříve uvedly, že budou postupovat podle pokynů zdravotníků. Je tedy možné, že plivání na trávnících opravdu zakáží.

Někteří trenéři si však nemyslí, že by prasečí chřipka byla velkým ohrožením. Například Mark Hughes z Manchesteru City si myslí, že většina hráčů by byla bez problémů schopna se během několika dnů nemoci zbavit. „Jsou to mladí, dobře trénovaní hoši plní energie. Pokud by to chytili, rychle se z toho dostanou. Poleželi by si jen pár dnů,“ prohlásil Hughes.

Reklama

Související témata: