Hlavní obsah

Arsenalu stačilo v derby jedenáct sekund, aby vypráskal Tottenham

Fotbalisté Arsenalu porazili v úvodním utkání 11. kola anglické ligy Tottenham na svém hřišti 3:0 a minimálně do večerního zápasu Manchesteru United se posunuli na druhou příčku. K páté výhře v pátém domácím utkání Arsenalu nepomohl záložník Tomáš Rosický, jenž opět chyběl kvůli zranění kolena. Chelsea deklasovala Bolton na jeho hřišti 4:0 a pojistili si první pozici a vede o dva body před Manchesterem United, který porazil Blackburn 2:0.

Článek

První branka padla na boltonském Reebok Stadion až v nastaveném čase úvodní půle, kdy byl za faul na pronikajícího Drogbu v pokutovém území vyloučen domácí bek Samuel a nařízenou penaltu přesvědčivě proměnil Lampard. Po hodině hry zvýšil vedení Chelsea středopolař Deco, který si po Anelkově přihrávce elegantní kličkou položil obránce a přesnou ranou zakončil. Třetí branku si vstřelil hlavou do vlastní branky domácí obránce Knight a debakl dokonal v nastavení zblízka svou devátou ligovou trefou v sezoně nejlepší střelec "Blues" Drogba. Ve svém třetím soutěžním zápase za sebou udržel čisté konto brankář Petr Čech.

Manchester se na domácím stánku Old Trafford v první půli trápil a hosty držely i zákroky brankáře Robinsona. Domácí se poprvé prosadili v 55. minutě, když se z povedeného voleje prosadil bulharský útočník Berbatov. Vedení pojistil druhou brankou nejlepší střelec "Red Devils" Rooney, který tři minuty před koncem pečetil domácí výhru. Blackburn sice v závěru snížil, ale rozhodčí branku Chorvata Kaliniče pro domnělý ofsajd neuznali.

Dvě rychlé branky

Arsenal vstřelil velkému rivalovi dvě branky v rozmezí dvou minut. Nejprve se ve 42. minutě prosadil nizozemský útočník Van Persie, který si naskočil na Sagnův centr a přesným volejem k tyči prostřelil Gomese v brance hostů.

Za pouhých 11 sekund zdvojnásobil domácí vedení kapitán Fábregas, jenž vystihl chybu v rozehrávce hostů a své sólo téměř přes polovinu hřiště zakončil nechytatelnou střelou k tyči.

Po hodině hry zvýšil na konečných 3:0 druhou trefou v utkání Van Persie, který zblízka se štěstím využil druhý centr francouzského obránce Sagny. Nejlepší střelec "Kanonýrů" potvrdil svou výbornou střeleckou formu - v posledních pěti ligových zápasech zaznamenal šest branek.

Hráči Arsenalu tak jednoznačně vrátili soupeře z Tottenhamu zpět na zem. Robbie Keane se totiž před utkáním kasal, že jeho mužstvo už je rovnocenné s Wengerovým výběrem. Na hřišti to ovšem není patrné, v letošní sezóně prohráli Spurs jak s Arsenalem, tak s Chelsea či Manchesterem United. Vítězství 2:1 nad Liverpoolem v samotném úvodu letošního ročníku tak stále více vypadá jako pouhá náhoda.

„Je těžké posoudit, jak dobrý je v současnosti Tottenham, ale určitě má potenciál a sestavu s talentovanými hráči a zajímavými jmény,“ uvedl před zápasem trenér Kanonýrů Arsene Wenger.

Tři z těch nejlepších útočných talentů ovšem Spurs v sobotním mači chyběli, zranění jsou Luka Modric a Aaron Lennon, hrát nesmí Jermain Defoe, a tak kouč Harry Redknapp vsadil na Petera Crouche s Robbie Keanem. Zpočátku tento plán fungoval, Tottenham nehrál špatně, pak ale přišel děsivý závěr poločasu.

Třetí čisté konto Petra Čecha v řadě

V dalším zápase deklasovala Chelsea Bolton na jeho hřišti 4:0. Svěřenci Carlo Ancelottiho si tak pojistili ligové vedení a zopakovali výsledek, kterým vyprovodili Wanderers ve středu z Anglického poháru. Petr Čech se mohl radovat ze třetího čistého konta v řadě.

Liverpool nenavázal na probuzení ze zápasu s Manchesterem United, který v minulém kole svěřenci Rafy Benitéze zdolali, a podlehl Fulhamu na jeho trávníku 1:3. Reds sice stihli před přestávkou srovnat, to ale bylo z jejich strany vše, druhá půle patřila domácím. Liverpool usnadnil Fulhamu cestu za vítězstvím vlastní nedisciplinovaností, dohrával v devíti bez vyloučených obránců Degena a Carraghera. Ti šli ven v rozmezí tří minut za tvrdé zákroky.

Zápas v sobotu nedohrál ani záložník West Hamu United Radoslav Kováč, který dostal druhou žlutou kartu v 87. minutě zápasu se Sunderlandem a byl vyloučen. Hosté z Londýna nakonec neudrželi slibné vedení 2:0 a se soupeřem, jenž hrál o deseti po vyloučení Jonese celý druhý poločas, na Stadium of Light jen remizovali. Svěřenci trenéra Zoly tak čekají na druhou ligovou výhru už od úvodního kola.

Anglická liga - 11. kolo:
Arsenal - Tottenham 3:0 (42. a 60. van Persie, 43. Fábregas), Bolton - Chelsea 0:4 (45.+2 Lampard z pen., 61. Deco, 82. vlastní Knight, 90.+1 Drogba), Burnley - Hull 2:0 (20. z pen. a 77. Alexander), Everton - Aston Villa 1:1 (45.+1 Biljaletdinov - 47. Carew), Fulham - Liverpool 3:1 (24. Zamora, 73. Nevland, 87. Dempsey - 42. Torres), Portsmouth - Wigan 4:0 (35., 65. a 90. z pen. Dindane, 45.+3 Piquionne), Stoke - Wolverhampton 2:2 (17. vlastní Elokobi, 44. Etherington - 47. a 64. Craddock), Sunderland - West Ham United 2:2 (39. Reid, 76. Richardson - 30. Franco, 36. Cole), Manchester United - Blackburn 2:0 (55. Berbatov, 87. Rooney).

Reklama

Související témata: