Hlavní obsah

Newcastle United chtějí koupit fanoušci

LONDÝN

Fotbalový Newcastle United chtějí koupit fanoušci. Podle agentury AP mezi sebou hodlají vybrat zhruba 80 miliónů liber (přes 2,3 miliardy liber), které za klub požaduje neoblíbený majitel Mike Ashley.

Článek

S nápadem přišlo sdružení Newcastle United Supporters Trus, které s žádostí o příspěvek oslovilo 40 000 fanoušků. V emailu jim také napsalo, že koupi by podpořilo několik firem z Newcastlu a měli by ji na starost přední odborníci.

Pokud by fanoušci nezískali žádnou finanční podporu, musel by každý z oslovených příznivců přispět na koupi klubu částkou 2000 liber (57 000 korun). Ashley koupil Newcastle, který loni sestoupil z Premier League, před dvěma lety za 134 miliónů liber. Po sestupu se snažil tým prodat, nenašel však žádného zájemce.

Kdyby fanoušci klub skutečně koupili, nešlo by o první případ v Anglii. V minulosti si příznivci slavného Wimbledonu po krachu klubu a jeho přestěhování a přejmenování na Milton Keynes Dons založili vlastní tým AFC Wimbledon, který nyní hraje pátou ligu.

Ve stejné soutěži také působí celek Ebbsfleet United, na jehož koupi se složilo asi 30 000 fanoušků a o důležitých otázkách v chodu klubu rozhodují hlasováním na internetu.

Reklama