Hlavní obsah

Tottenham senzačně nastřílel Wiganu devět gólů, pět z nich dal Defoe

LONDÝN

Útočník Jermain Defoe pomohl fotbalistům Tottenhamu k vysoké výhře nad Wiganem 9:1 hned pěti góly a vyrovnal tak střelecký rekord Premier League. Před ním se podařilo pět branek v jednom utkání vstřelit jen Andrewu Coleovi z Manchesteru United v roce 1995 a Alanu Shearerovi v dresu Newcastlu United v roce 1999.

Foto: David Gray, Reuters

Fotbalisté Tottenhamu se radují s kapitánem Robbie Keanem (uprostřed) z branky.

Článek

První tři góly pak Defoe vstřelil dokonce během sedmi minut a postaral se tak o jeden z nejrychlejších hattricků v novodobé historii Premier League, která byla v nynější podobě založena v roce 1992 (anglická nejvyšší soutěž se však hraje již od roku 1888).

Defoe spustil svůj gólostroj v 51. minutě. O sedm minut později pak již slavil hattrick. Zaostal tak jen o dvě minuty za nejrychlejším hattrickem novodobé historie anglické ligy, o který se před 15 lety postaral v dresu Liverpoolu Robbie Fowler, když tři góly vstřelil za čtyři minuty a 33 vteřin. V 70. minutě pak přidal ještě čtvrtý gól a v 87. minutě svůj pátý v utkání a jedenáctý v sezoně. Rázem se tak dostal o gól do čela tabulky střelců před Torrese z Liverpoolu.

"Nemůžeme tomu uvěřit. Když se podíváte na góly, tak všechny byly neuvěřitelné. I trenér vypadal docela šokovaně. Je to jak sen. Zkrátka skvělý," radoval se po zápase Defoe, který navíc v první půli trefil tyč.

"Myslel jsem si, že jsme měli fantastický vstup do zápasu, kdy jsme měli tlak a dali gól. Jenže to, co přišlo po změně stran, to úplně zastínilo. Hráli jsme výborný zápas a vstřelili několik krásných gólů. Je skvělé vidět, jak je Jermain spolu s našimi dalšími útočníky ve velké formě," doplnil trenér Harry Redknapp, který dovedl Tottenham k nejvyšší výhře klubu za posledních 30 let.

Tottenham navíc málem vyrovnal historicky nejvyšší výhru Manchesteru United, který v roce 1995 vyhrál nad Ipswich Townem 9:0 právě i díky pěti gólům Colea. Fanoušci na White Hart Lane dokonce v závěru skandovali: "My chceme deset, my chceme deset".

Vyhrál i Blackburn

Fotbalisté Blackburnu vybojovali první body na soupeřově hřišti, když vyhráli v Boltonu 2:0. Hostům pomohl i vlastní gól domácího stopera Sama Rickettse, který se nedohodl s gólmanem a z 25 metrů poslal míč hlavou do prázdné branky.

Blackburn se v předchozím průběhu sezony venku trápil, dosavadních pět zápasů prohrál s celkovým skóre 3:18. Dnes však venku zabral a proti Boltonu byl jasně lepším týmem. Převahu však využil pouze David Dunn střelou na zadní tyč.

Další útoky hostů poté dlouho ztroskotávaly na brankáři Jussim Jääskeläinenovi. Ten však čtvrt hodiny před koncem nepochopitelně vyběhl na dlouhý centr a Ricketts nešťastně zamířil do vlastní branky.

Anglická fotbalová liga - 13. kolo:
Bolton - Blackburn 0:2 (32. Dunn, 73. vlastní Ricketts), Tottenham - Wigan 9:1 (51., 54., 58., 69. a 87. Defoe, 9. Crouch, 64. Lennon, 88. vlastní Kirkland, 90.+1 Kranjčar - 57. Scharner),  Stoke - Portsmouth 1:0 (74.Fuller).

Reklama

Související témata: