Hlavní obsah

VIDEO: Čech udržel nulu i proti Arsenalu, Chelsea derby jasně vyhrála

LIVERPOOL/LONDÝN

Fotbalisté Chelsea vyhráli sledované londýnské derby na hřišti Arsenalu 3:0 a udrželi pětibodový náskok v čele tabulky anglické ligy. Podílel se na tom i český brankář Petr Čech, který proti nejlepšímu útoku Premier League udržel osmé čisté konto z posledních devíti soutěžních zápasů a nepokořen v lize je již 488 minut.

Foto: Gail Burton, ČTK/AP

Petr Čech je znovu neprůstřelný.

Článek

Arsenalu k odvrácení první domácí porážky v sezóně nepomohl ani Tomáš Rosický, který odehrál závěrečných 25 minut a patřil k nejlepším hráčům domácích.

Arsenal doma prohrál naposledy v květnu právě s Chelsea, která tehdy vyhrála 4:1 a připravila soupeři nejtěžší porážku od roku 1977. A o tři góly vyhrála i dnes. Arsenal tak z posledních 15 zápasů proti Chelsea zvítězil jen dvakrát.

Chelsea opět ukázala dobrý defenzivní výkon a potvrdila, že je v poslední době hodně produktivní i v útoku, když téměř všechny nebezpečné šance zakončila gólem. První dvě trefy padly jako přes kopírák. Nejprve bývalý hráč Arsenalu Ashley Cole odcentroval a Drogba poslal míč o břevno a tyč do branky. Následně stejnou Coleovu akci zakončil do téměř totožného místa do vlastní sítě domácí Vermaelen. Skóre pak v závěru uzavřel znovu Drogba ranou z přímého kopu.

Drogba specialistou na Arsenal

Drogba tak potvrdil, že se mu proti Arsenalu mimořádně daří. Byl to jeho desátý gól z posledních devíti zápasů proti Arsenalu. Zároveň se jedenáctou brankou v sezoně dotáhl na čelo tabulky střelců.

"Kanonýři" byli sice aktivnějším týmem a především v druhé půli Chelsea zatlačili, pokořit Čecha se jim však nepodařilo. Aršavin sice dostal míč za brankovou čáru, ale jeho gól nebyl uznán kvůli předchozímu faulu na Čecha. Arsenal tak vyšel střelecky naprázdno podruhé za sebou. Přitom v předchozích 21 duelech dal vždy gól a v dosavadních pěti domácích zápasech v lize dal vždy minimálně tři branky.

"Tentokrát nám chyběl důraz v útočné fázi, jinak jsme nepředvedli výkon, za který bychom se měli stydět. Chelsea pouze měla v Drogbovi hráče, který udělal rozdíl mezi oběma týmy," řekl k utkání trenér Arsenalu Arséne Wenger. "Chelsea je tým, který skvěle brání a čeká na protiútoky. My jsme tvořili hru, ale oni těžili z brejků a z hry svých útočníků. Vše jim dnes vycházelo," dodal.

Liverpool si spravil chuť

Ve druhém nedělním derby si fotbalisté Liverpoolu spravili chuť po vyřazení z Ligy mistrů vítězstvím 2:0 na hřišti Evertonu. Smutným hrdinou zápasu byl nigerijský stoper domácích Joseph Yobo, který se podepsal pod oba inkasované góly. Everton tak potvrdil svou výsledkovou krizi, z posledních 11 soutěžních zápasů vyhrál jediný a celkem získal jen šest bodů.

Liverpool byl v souboji týmů potýkajících se s krizí šťastnějším týmem. Zvláště když ve 12. minutě napřáhl z dálky Mascherano a jeho nepříliš vydařenou střelu smolně tečoval Yobu do protipohybu vlastního brankáře, který byl bez šance.

Everton se poté snažil ztrátu dohnat a měl k tomu velmi blízko. Brazilec Jo sice dvakrát dostal míč za brankovou čáru, ale vždy mu byl odpískán ofsajd. Fellaini zas ve vyložené šanci trefil jen gólmana Reinu.

A tak Liverpool, který se po většinu zápasu spíše bránil, udeřil podruhé a znovu u toho byl Yobu. Nepovedlo se mu odkopnout míč, který napálil Riera, a před dorážejícím Kuijtem zívala prázdná branka. Na zvrat již Everton neměl síly ani čas a znovu vyšel naprázdno.

Anglie - 14. kolo
Wolverhampton - Birmingham 0:1 (3. Bowyer), Everton - Liverpool 0:2 (12. vlastní Yobo, 81. Kuijt), Arsenal - Chelsea 0:3 (41. a 86. Drogba, 45. vlastní Vermaelen).

Reklama

Související témata: