Hlavní obsah

Nad Hughesovým vyhazovem z Manchesteru City někteří kouči kroutí hlavou

MANCHESTER/PRAHA

Po osmnácti měsících končí působení kouče Marka Hughese na lavičce fotbalistů Manchesteru City. Šestačtyřicetiletému Velšanovi zlomily vaz neuspokojivé výsledky týmu z posledních zápasů, zachránit jej nedokázala ani sobotní výhra 4:3 nad Sunderlandem. Jeho post zaujme Roberto Mancini. Nad rozhodnutím vedení City ale kroutí hlavou někteří manažeři klubů z Premier League.

Článek

„Dvě výhry z posledních jedenácti zápasů v Premier League nejsou v souladu s našimi cíly, které jsme si nastavili,“ stojí v prohlášení Manchesteru City, které napsal klubový šéf Khaldoon Al Mubarack. „Šejk Mansour a vedení necítili, že by se nastalá situace mohla nějak zásadně změnit,“ doplňuje.

Ambiciózní celek, který v posledních dvou přestupových termínech neváhal vynaložit do nových posil zhruba 200 miliónů liber, sice vstoupil do soutěže impozantně, pak mu ale došel dech. Z posledních jedenácti duelů vyhrál jen dva a v tabulce klesl na šesté místo. Co naplat, že Manchester dokázal postoupit do semifinále Carling Cupu. Poslední kapkou zřejmě byla porážka 0:3 na hřišti Tottenhamu. „Rádi bychom vyjádřili respekt a poděkování Marku Hughesovi a přejeme mu jen to nejlepší v jeho budoucí kariéře,“ napsalo vedení klubu.

Nad vyhazovem Hughese, bývalého skvělého útočníka Manchesteru United, Barcelony nebo Chelsea, se podivují i manažeři některých ostatních klubů Premier League. Za rok a půl práce je prý téměř nemožné vybudovat si tým k obrazu svému a dosáhnout s ním úspěchu. „Během osmnácti měsíců a jednoho přestupového termínu to nedokážete. Potřebujete čas. Za Marka jsem zklamaný,“ prohlásil trenér Sunderlandu Steve Bruce a smutek nad krokem City vyjádřil i manažer Arsenalu Arsene Wenger.

City: Mancini je ten pravý!

Vedení City bezprostředně po Hughesově odvolání představilo jeho nástupce. Stal se jím Roberto Mancini, bývalý trenér Fiorentiny a Interu, který si po vyhazovu z milánského klubu v květnu 2008, užíval v Anglii dovolené. A v sobotu po zápase se Sunderlandem, který na vlastní oči sledoval, podepsal s klubem smlouvu na tři a půl roku.

„Roberto je obrovsky zkušený kouč, což prokázal ziskem několika trofejí a titulů. Jeho zkušenosti hovoří v náš prospěch,“ připomíná Al Mubarack tři Manciniho tituly v italské lize a dva triumfy v národním poháru s Interem Milán. „Je zcela jasné, že Roberto věří, že mužstvo je schopné dosáhnout té největší úrovně. Navíc spoléhá na své dovednosti, zásluhou kterých toho docílí,“ prohlašuje na trenérovu adresu, který si odbude premiéru 26. prosince proti Stoke City, Al Mubarack.

Reklama

Související témata: