Hlavní obsah

Petr Čech: Těším se na rozzářené oči Damiána

PRAHA

Prožít alespoň pár hodin vánoční pohody se snaží i sportovci, byť jim vzácný čas ukrajují jejich povinnosti. Mnozí se nedostanou ani domů a svátky prožívají v exotickém prostředí. Překážkář Petr Svoboda stráví Vánoce na soustředění na Kanárských ostrovech. A gólmanu Chelsea Petru Čechovi se vejde nejštědřejší den v roce mezi dva tréninky...

Foto: Sport.cz

Petr Čech s manželkou Martinou a dcerou Adélkou

Článek

„O to víc se snažím tu krásnou pohodu užít s rodinou. Letos budeme u stromečku čtyři a s manželkou Martinou se nejvíc těšíme na rozzářené oči syna Damiána, který se letos narodil. Už jsme něco takového zažili loni s Adélkou a je to neopakovatelně krásné,“ těšil se kapitán české fotbalové reprezentace.

„Vánoce jsou u nás v Londýně tradičně české. To znamená bramborový salát a letos kapr, což je v Anglii velká vzácnost. Musel jsem ho zamluvit dopředu. Samozřejmě nechybí ani cukroví, které mám moc rád a kolem Martiny se motám i při pečení a ochutnávám. Naštěstí s váhou nemám problém, ale samozřejmě se hlídám," vyprávěl gólman Chelsea.

"Moc se těším na stromeček a dárky, které obstarávala především Martina. U mne to je vždycky otázka pár volných hodin, abych stihl něco vybrat. Premier League Vánoce nezná, takže na Štědrý den dopoledne trénujeme a na Boží hod vánoční také. Pak jedeme do Birminghamu, kde nás na Štěpána večer čeká zápas,“ uzavřel svoje povídání Čech.

Svoboda se bude opalovat a pak udělá bramborový salát

Překážkář Petr Svoboda stráví vánoční svátky na Kanárských ostrovech, kde se připravuje na novou sezónu. "Ráno potrénuji a pak se budu opalovat a koupat," prozradil šestý muž z letošního mistrovství světa v Berlíně.

"Odpoledne pak ozdobíme stromeček. Já udělám bramborový salát a trenér Luděk Svoboda obalí řízky. Těch máme čtyři druhy - kuřecí, vepřové a dvě ryby," pochlubil se. "A po večeři si rozbalíme dárky." Cukroví na něj bude čekat až doma. "Miluji vanilkové rohlíčky. Jednou jsem mamce snědl třetinu cukroví, které napekla," uzavřel úspěšný atlet.

Pohádky vybírá deblkanoista Štěpánek

V kruhu rodinném stráví Vánoce deblkanoista Ondřej Štěpánek. "Nejtěžší bude vyřešit, kam umístíme stromeček, aby ho náš malý Matoušek neshodil," vyprávěl Štěpánek, který se už těší na vánoční cukroví.

"Manželce s pečením pomáhala naše tříletá dcerka Julie. Tak jsem zvědavý, jak se jim povedly včelí úlky, které mám nejraději." A jak to bude u Štěpánků s pohádkami? "Ty jsou v mé a Julinčině režii. Vybíráme je spolu a trávíme u nich hodně času," uzavřel držitel dvou olympijských medailí.

Rychlobruslařka Sáblíková čeká na zlaté prasátko

Tradiční půst dodržuje rychlobruslařka Martina Sáblíková, která Štědrý den stráví u rodičů. "Když jsme byli s bratrem Milanem malí, tak jsme dodržovali více zvyků. Například jsme pouštěli lodičky ze skořápek ořechů. Nyní už jen nejíme, abychom viděli zlaté prasátko," vyprávěla Sportovkyně roku 2009. "Večeře je u nás tradiční - bramborový salát s kaprem." A kdo u Sáblíků zdobí stromeček? "Tak nějak se na jeho zdobení podílíme všichni," prozradila největší olympijská naděje.

Reklama

Související témata: