Hlavní obsah

Vyhoďte ho, hřímají legendy Liverpoolu, kouč Benítez je přesto v klidu

LIVERPOOL

Španělský kouč ve službách Liverpoolu Rafael Benítez to má nahnuté. Po nedělní remíze se Stoke City krize pokračuje, obrat je v nedohlednu, takže do trenérského mága se pustily i klubové legendy. „Měl skončit už dávno, ale teď přišel čas, aby ho už konečně vyhodili,“ doporučil americkým majitelům klubu bývalý kapitán Liverpoolu Ronnie Whelan.

Článek

Liverpool prožívá těžké chvíle. V Champions Lague vypadl v základní skupině, v Ligovém poháru už po prohře s Arsenalem také skončil, v prestižním FA Cupu ostudně vypadl ve 3. kole v opakovaném zápase s druholigovým Readingem.

Remíza 1:1 se Stoke City teď všechno dovršila. Liverpool figuruje v tabulce až na sedmé příčce, přičemž na vedoucí Chelsea ztrácí čtrnáct bodů, takže boj o titul je ztracen. Už po jedenadvacátém kole... Děsivá bilance, na níž nejsou fanoušci zvyklí. A teď se navíc dozvídají, že mezi Benítezem a hráči to v kabině vře.

Majitelé ještě trpělivost mají

„Není ani slovo pravdy na tom, že by v kabině docházelo k rozporům, nepociťuji, že by někteří hráči ztratili důvěru v mé schopnosti vést dál Liverpool. A že bych měl rozpory s kapitánem Stevenem Gerrardem? Opak je pravdou,“ tvrdí  Benítez.

Američtí majitelé klubu jsou z výkonů a výsledků rozladění také, i když jdou španělskému trenérovi pořád na ruku. V týdnu mu koupili z Atlétika Madrid argentinského útočníka Rodrígueze, ale ani s ním se však obrat nedostavil. Ani trpělivost vlastníků George Gilleta a Toma Hickse však nemusí být věčná.

Dva důvody, které mluví proti

Jen dvě věci je mohou zbrzdit... Slib, že Benítez vyhraje alespoň Evropskou ligu, do níž Liverpool po vyřazení z Champions League  přestoupil, a vysoké odstupné, jež by v případě vyhazovu museli španělskému trenérovi vyplatit. Ten totiž podepsal loni prodloužení svého angažmá na Anfield Road až do roku 2014, takže by šlo o zlatého padáka v řádech desítek milionů liber.

„Na hru tohohle mančaftu se vůbec nedá dívat. Benítez udělal z Liverpoolu průměrné mužstvo,“ nebere si servítky bývalý obránce Liverpoolu Mark Lawrenson.

Benítez: Zlepšení se nedostavuje...

„Musím uznat, že se zlepšení nedostavuje tak rychle, jak jsem si představoval a že naše hra má daleko k tomu, co  jsem plánoval. Zranění Torrese a Gerrarda na tom má samozřejmě vinu, ale  nezbývá však nic jiného, než dál tvrdě pracovat,“ hájí se Benítez, který začíná být stále podrážděnější a nervóznější. „Může se někdo divit? Poslední tři měsíce se všichni pouští jen do mě, takže už jsem frustrovaný!“

„Ztrácí glanc, noblesu a nadhled, který míval. V jeho situaci ale není divu,“ povšimli si angličtí novináři a neodpustili si připomenout, že příchod nizozemského kouče Guuse Hiddinka by byl asi vysvobozením pro všechny.

Liverpool, fanoušky i samotného Beníteze.

Hiddinkův příchod je nereálný

Něco takového je ale zřejmě nereálné, i když Hiddink se nechal před pár dny slyšet, že anglický fotbal ho láká a v Premier Lague by chtěl znovu působit. Ostatně, když v Chelsea v uplynulé sezóně zaskakoval za odvolaného Scolariho, hned ji opozvedl k výšinám.

„Jenže to byla jiná situace. Teď mám do června smlouvu s ruským fotbalem a dodržím ji,“ nechal se slyšet,  jakmile se před pár dny vrátil do Moskvy. Tam bude čekat na výsledky únorových voleb, z nichž vzejde nový prezident ruského fotbalu. „Předpokládám, že to bude pan Fursenko a očekávám, že mě hned po 3. únoru pozve na kávu, abychom se bavili o další budoucnosti. Pak i já budu zvažovat, co dál,“ pravil Guss Hiddink, který jako trenér sborné pobírá v Rusku roční plat sedm miliónů euro.

Reklama

Související témata: