Hlavní obsah

Něco zkus a je po tobě. Takhle jde na hvězdy Manchesteru kouč Ferguson

Kabině Manchesteru United vládne kouč Alex Ferguson už více než 23 let. Za tu dobu se musel uznávaný Skot vypořádat s nejedním revoltujícím fotbalistou. Recept na multimiliónáře, kteří trenérům přerostou přes hlavu, má přitom devětašedesátiletý kouč jednoduchý. „Udržet si kontrolu, to je pro mě ta nejdůležitější věc,“ nechal se slyšet Ferguson.

Foto: Aly Song, Reuters

Trenér Manchesteru United Alex Ferguson

Článek

Vydržet tak dlouho na lavičce světového velkoklubu, jakým je Manchester United, vyžaduje od trenéra mimořádné vlastnosti. Sir Alex Ferguson nyní trochu odhalil, v čem tkví jeho kouzlo vyjednávání s hvězdnými hráči United.

„Když ztratím v šatně kontrolu nad těmi multimiliónáři, jsem mrtvý muž. Proto nikdy kontrolu neztrácím. Když se ale některému hráči podaří dostat se mimo ni, pak je mrtvý on,“ řekl při jednom semináři v Dublinu Ferguson. „Během svého vývoje jsem dospěl ke dvěma hlavním přístupům, kontrole a moci. Kontrola je velmi, opravdu velmi důležitá. Pro mě je tím nejdůležitějším,“ přiznal kouč Manchesteru.

Beckham, Stam, či Nistelrooij

Mezi ty komplikovanější vztahy se svými svěřenci by Ferguson jistě zařadil ty s Davidem Beckhamem, Royem Keanem, Jaapem Stamem, či Ruudem van Nistelrooijem. Nizozemce Stama prodalo vedení Rudých ďáblů do Lazia v roce 2001 poté, co důrazný stoper ve své autobiografii kritizoval spoluhráče.

Jeho krajan Van Nistelrooij zase neunesl, že byl ve finále Ligového poháru proti Wiganu v roce 2006 jen náhradníkem. Jeho hněv vyústil až v odchod do Realu Madrid o pár měsíců později. V roce 2003 měla zase médii hodně sledovaná roztržka mezi Fergusonem a Beckhamem za následek hráčův odchod do Bílého baletu.

„Za ta léta jsem se naučil vypořádávat se s úspěchy velice opatrně. Větší starosti mi však dělá, jak se s nimi vypořádají moji hráči,“ naznačil Ferguson, že nejednomu fotbalistovi může zisk trofej stoupnout hodně do hlavy. „Toho jsem si vědom a budu stále. Je to součást mé práce,“ dodal.

Ferguson dobře ví, o čem mluví, vždyť za svou bohatou kariéru v United získal třiatřicet různých trofejí. Jedenáctkrát se radoval z ceny pro vítěze Premier League, dvakrát po triumfu v Ligy mistrů. Aktuálně ovšem slavný Skot u kormidla Manchesteru nezažívá nejpříjemnější chvíle. Jeho tým byl vyřazen z 3. kola FA Cupu třetiligovým Leedsem a celkový dluh United má dosahovat astronomické částky 716,5 miliónů liber (téměř 21,5 miliardy korun).

Reklama

Související témata: