Hlavní obsah

Vzpurný Brazilec Robinho si svou zase prosadil. Vrací se domů do Santosu!

Zlobivá brazilská hvězda ve službách Manchesteru City Robinho si prosadila svou a vrací se domů. „Nejsem tady šťastný a peníze pro mě rozhodně nejsou vším. Chci domů, chci do Sao Paula, chci hrát za Santos. A na devadesát procent je už jasné, že za něj hrát budu,“ odpálil útočník brazilské fotbalové reprezentace v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Bandeirantes obrovskou přestupovou bombu.

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Brazilec Robinho (vpravo) oslavuje se svým spoluhráčem Kaká branku do sítě Paraquaye v kvalifikačním utkání o postup na MS v JAR.

Článek

Svou si prosadit umí. Když ho po třech letech věrných služeb nechtěl pustit Real Madrid na ostrovy, svolal Robinho prostě pár dnů pře koncem přestupního termínu tiskovou konferenci a odchod si prostě vydupal. Sice nikoli do Chelsea, ale do Manchesteru City, který za něho v létě roku 2008 zaplatil tehdy rekordních 32,5 milionu liber.

Teď chce Robinho pryč z ostrovů, neboť se mu zasteklo po domově. „Letošní rok je rokem světového šampionátu v Africe, na němž chci samozřejmě za Brazílii hrát. Vážím si upřímnosti trenéra Manciniho, který mně na rovinu řekl, že mě postaví jen v každém druhém zápase. Já mu zase na rovinu řekl, že za takovéto konstelace opustím Citizens, neboť chci a musím hrát,“ vysvětloval zlobivý Brazilec, proč se pro návrat do Sao Paula rozhodl.

Mancini: Chci jen šťastné hráče

Nový italský kouč na lavičce Citizen Roberto Mancini nechtěl zpočátku o odchodu Robinha nic slyšet.

„Musí pochopit, že mám v kádru šest útočníků a já musím rozhodnout, koho postavím. Není možné, abychom nastupovali se čtyřmi. Robinho nehrál proti Manchesteru United v Ligovém poháru, ale teď  jsem ho postavil proti Scunthorpe v FA Cupu,“ vysvětloval Mancini po postupu do osmifinále Anglického poháru.

Nakonec ale i on svolení dal. „Nemá smysl, aby zůstával, pokud není šťastný. Já totiž vždy chtěl a budu chtít v kádru pouze fotbalisty, kteří chtějí pracovat naplno každý den a hrát každý zápas. Pokud se Robinho šťastný necítí, bránit v odchodu mu nebudu.“

I další Brazilec se vrací do Santosu

Pětadvacetiletý Robinho se tedy vrací do Santosu. „Jsem šťastný. Chci hrát doma, kde je mně dobře a kde každého znám, a abych samozřejmě pomohl Brazilii na cestě k zisku titulu mistrů světa,“ řekl Robinho do mikrofonů rozhlasové stanice Bendeirantes.

Robinho není jediným Brazilcem, který se vrací z Evropy do Santosu. Německý Hamburk tam právě o víkendu pustil Alexe Silvu, který do klubu přišel v roce 2008 za 6,2 milionu eur, ale očekávání nenaplnil.

„Jsem šťastný, že budu zase doma, kde mám manželku Kellen a tříměsíčního syna Miguela, jsem šťastný, že budu hrát fotbal zase v Brazílii,“ řekl před odletem čtyřiadvacetiletý Silva. "A ze Santosu se snad dostanu i do reprezentace," dodával mladík, jenž do národního týmu kanárků zatím jen nahlédl.

Reklama

Související témata: