Hlavní obsah

Mancini chtěl nejdřív Adebayora šetřit, po zápase mu ale vysekl poklonu

MANCHESTER

Sám si vymohl, aby ho v neděli proti Portsmouthu trenér postavil. Mancini chtěl totiž hvězdu svého týmu Emmanuela Adebayora ještě šetřit. „Bylo toho na něho moc. Události na Africkém poháru, krvavý útok na výpravu Toga, všechno, co se kolem reprezentace jeho země dělo a děje,“ vysvětloval italský kouč ve službách Manchesteru City Roberto Mancini.

Foto: Reuters

Emmanuel Adebayor (vpravo) bezprostředně po napadení autobusu fotbalistů Toga samopalníkem

Článek

Nakonec si blahořečil, že Adebayora  postavil a na hřiště poslal. Reprezentant Toga, který v Premier League nastoupil naposledy 16. prosince loňského roku na Tottenhamu, totiž zařídil utrápené vítězství nad Portsmouthem. První gól sám dal, u druhého, který vstřelil Kompany, asistoval.

„Po tom, co všechno v posledních dnech a týdnech prožil, to pro něho musel být strašně těžký zápas. Vrátil se z Afrického poháru celý otřesený, protože jen málokdo si dovede asi představit, co v autokaru prožívali... Střelba ze samopalu, krev, tři mrtví,“ líčil Mancini, v jakém rozpoložení se Adebayor, jemuž tiskový mluvčí výpravy Toga zemřel v náručí, vrátil z Afrického poháru na ostrovy.

I proto ho uprostřed týdne v odvetném semifinále Carling Cupu s Manchesterem United poslal na hřiště až na posledních dvacet minut. I proto ho chtěl proti Portsmouthu šetřit. Zvláště poté, co se Adebayor pustil do prezidenta Africké fotbalové konfederace (CAF) Issu Hayatoua a vyzval ho k odstoupení poté, co vyloučil Togo z příštích dvou afrických šampionátů.

Adebayor odsoudil trest

„Zrůdné rozhodnutí,“ reagoval Adebayor na verdikt Africké fotbalové federace, která jeho reprezentaci potrestala za to, že po ozbrojeném krvavém útoku na autobus odstoupila z letošního šampionátu v Angole.

„Proti Portsmouthu hrál velmi dobře, ale bude ještě lepší. Potřebuje čas, aby se plně zotavil. Když bude s námi týden trénovat, bude to zase ten výborný Adebayor, jak ho známe,“  chválil Mancini hvězdu svého týmu.

Svůj tým po nepřesvědčivém výkonu a utrápené výhře 2:0 omlouval také. „Uznávám, nehráli jsme dobře, ale mělo to logický důvod. Pohárové střetnutí s United uprostřed týdne si vybralo svou daň. Zápas nás stál příliš mnoho sil, rozčarování z vyřazení sehrálo také své. Podstatné však je, že jsme nad Portsmouthem vyhráli a příště budeme zase lepší," tvrdil Mancini, jehož tým figuruje momentálně v tabulce na šestém místě se ztrátou jednoho bodu na čtvrtou příčku zaručující start v příštím ročníku Ligy mistrů. Přitom má ale odehráno o dvě utkání méně než mužstva figurující v tabulce před ním.

Reklama

Související témata: