Hlavní obsah

Manchester United rozstřílel Portsmouth a převzal vládu nad Premier League

Minimálně do nedělního podvečera převzal Manchester United vládu nad Premier League. V duelu 25. kola nejvyšší anglické fotbalové soutěže totiž porazil hladce poslední Portsmouth 5:0 a dostal se do čela tabulky před Chelsea, která hraje s Arsenalem až v neděli. Z dalších výsledků stojí za zmínku výhra Liverpoolu v městském derby nad Evertonem, neboť domácí hráli od 34. minuty jen v deseti, a prohra Manchesteru City na trávníku Hullu.

Foto: Phil Noble, Reuters

Útočník Manchesteru United Wayne Rooney (vlevo) se raduje se spoluhráčem Nanim z branky.

Článek

Pro Fergusonův Manchester United bylo střetnutí s posledním Portsmouthem snadnou záležitostí. Domácí měli od začátku převahu, kterou ještě před přestávkou zúročili. Nejprve Rooney načal druhou stovku gólů na scéně Premier League, po pěti minutách si dal Belgičan Van der Borre vlastní branku a dál už nebylo co řešit. Grantovo mužstvo na zvrat nemělo, naopak po půli inkasovalo ještě třikrát, přičemž vlastní gól si dal i Wilson.

Mancini podruhé prohrál - s Hullem

Hull povzbuzený remízou s Chelsea (1:1) uprostřed týdne se stejně nebojácně pustil i do favorizovaného Manchesteru City. Jeho bojovnost skutečně slavila úspěch, takže po půlhodině šel zásluhou Američana Altidora do vedení. Domácí byli evidentně lepší, favorizovaného protivníka přehrávali. Italský kouč na lavičce Citizens Roberto Mancini musel o přestávce pořádně řádit, jenže nic platné to nebylo. Devět minut po půli totiž Boateng nádhernou střelou z dálky zvýšil vedení Hullu na 2:0, vzápětí sice Adebayor snížil a Citizens se pustili do mocné ofenzívy. Vyrovnat však nedokázali, neboť brankář Myhill chytal znamenitě, takže Mancini musel po příchodu na ostrovy spolknout druhou porážku v ligové soutěži. Po prohře s Evertonem kapituloval i s Hullem, který tak ukončil desetizápasové domácí čekání na výhru.

Liverpool vyhrál derby i v deseti

Ve 213. městském liverpoolském derby nastoupili na Anfield Road fotbalisté Liverpoolu a Evertonu. Hosté chtěli ukončit nepříjemnou sérii - od roku 1999 se jim nepodařilo na stadiónu Liverpoolu zvítězit.

Zápas se pro ně odvíjel příznivě od 34. minuty, v níž byl vyloučen řecký stoper Kyrgiakos po zákroku na Fellainiho. Přesto to byli domácí, kdo se mohli jako první radovat z branky. Kapitán Reds Gerrard napálil v závěru úvodního poločasu míč ze standardní situace do břevna. Liverpool se dočkal v 55. minutě. Gerrard nacentroval míč z rohového kopu do malého vápna, kde si udělal prostor k hlavičce Dirk Kuijt. Everton si ve zbytku utkání vypracoval územní převahu, domácí však bránili dobře a kromě střely Yakubua z 89. minuty hosty do vážné příležitosti nepustili. V závěru zápasu byl navíc po druhé žluté kartě vyloučen záložník Evertonu Pienaar.

Důležitá výhra Burnley nad Kladiváři

V dalších zápasech 25. kola stojí za zmínku důležitá výhra Burnley nad West Hamem, o kterou se postarali Nugent a Fox. Český legionář Kováč se v dresu Kladivářů neobjevil. Sunderlad si naopak zkomplikoval život remízou na domácím hřišti se sousedem v tabulce Wiganem. Stoke, které už sedm zápasů neprohrálo, rozstřílelo Blackburn, jenž hrál poslední půlhodinu jen v deseti bez Veijeanyho vyloučeného po druhé žluté.

V posledním sobotním duelu remizoval Tottenham v utkání sice bohatém na dramatické momenty, ale chudém na góly s Aston Villou 0:0, takže zůstal v tabulce pátý.

Premier League, 25. kolo:
Liverpool - Everton 1:0 (55. Kuijt), Manchester United - Portsmouth 5:0 (40. Rooney, 45. Van der Borre, 59. Carrick, 62. Berbatov, 69. Wilson (vlastní), Bolton - Fulham 0:0, Burnley - West Ham United 2:1 (14. Nugent, 55. Fox - 81. Ilan), Hull - Manchester City 2:1 (31. Altidore, 54. Boateng - 59. Adebayor), Stoke - Blackburn 3:0 (8. Higginbotham, 45. Sidibe, 67. Etherington), Sunderland - Wigan 1:1 (64. Jones - 20. Diame), Tottenham - Aston Villa 0:0.

Reklama

Související témata: