Hlavní obsah

Roman Bednář: Na hrotu jsem sám a to mi vyhovuje

Fotbalovému útočníkovi Romanu Bednářovi to zase střílí. V letošním roce za druholigový anglický West Bromwich nastoupil v pěti zápasech a pětkrát se radoval z branky. I jeho zásluhou tak může tým z Birminghamu pomýšlet na návrat mezi anglickou elitu - Premier League. "Přímý postup je prioritou, baráž je totiž ošidná. Cíl je ale ještě daleko," řekl Bednář mimo jiné v rozhovoru pro Právo.

Článek

Pět ligových zápasů, pět branek. Bilanci ve druhé anglické fotbalové lize máte od začátku roku úctyhodnou…

Mám důvěru trenéra, což je důležité. Kouč koncem minulého roku změnil rozestavení a ukázalo se, že nám to sedí. Jsem na hrotu sám, můžu si vybírat místo podle uvážení, což mi vyhovuje. A mám i střelecké štěstí, padá mi to tam.

Zatímco v poháru jste se ještě netrefil, v lize už osmkrát. S tím musíte být spokojený...

Gólů může být vždycky víc. Pár šancí, a myslím, že velmi dobrých, jsem zahodil. Jsem spokojený, ale ne uspokojený.

Můžete to rozšifrovat?

Pořád mám hlad po gólech, proto říkám, že nejsem uspokojený. A spokojený jsem proto, že jsem dlouho nehrál, ale jakmile jsem dostal šanci, dokázal jsem ji využít. Na čtrnáct ligových zápasů, v nichž jsem nastoupil, je osm branek slušný počet.

V tabulce se pohybujete na místech znamenajících přímý postup do Premier League. Je to jediný cíl klubu v sezóně?

Přímý postup je prioritou, baráž je totiž ošidná. Cíl je ale ještě daleko. Doma jsme zbytečně ztratili několik bodů, snažíme se je proto vozit ze hřišť soupeřů. Naším druhým cílem je Anglický pohár. V předminulé sezóně jsem zažil postup do semifinále, to bych si chtěl zopakovat.

Nevysiluje mužstvo boj na dvou frontách?

V Anglii to je normální. My si pohár víc užíváme. Není v něm stres z boje o každý bod. Na trávník se dostanou i kluci, kteří jinak sedí na lavičce. Postup v lize je prioritou, pohár bonusem.

Vy už jste boj o postup do Premier League zažil. Dají se ty sezóny srovnat?

Je to stále těžší. Nenajdete soupeře, s nímž byste si mohl říct, že získáte tutově tři body. Navíc se hraje hodně tvrdě.

Změnil se během zimního přestupního termínu váš kádr?

Moc ne, přišel jeden útočník a jeden krajní záložník. My máme proti jiným týmům kádr poměrně úzký, ale hodně kvalitní. Nikdo si nemůže být jistý místem. O základ se bojuje na každém tréninku a v zápasech každý dře, aby si místo udržel.

Jak prožívají boj o postup fanoušci? V Česku bývá zvykem, že když mužstvo sestoupí, hodně jich z hlediště odejde...

Tady to je jiné. Máme skvělé fanoušky, kteří berou tyhle boje jako adrenalin. Aston Villa a FC Birmingham hrají Premier League, měli bychom tedy být ve městě až třetí, ale my máme fanoušky jasně nejlepší. Jsou přísní, a když nehrajeme dobře, dají nám to najevo. Ocení ale nasazení a snahu a radují se z vítězství. Dokážou nás podržet.

Slýcháte často skandovat své jméno?

Teď dokonce nejvíc z týmu. Ohromně to motivuje.

Z vašich slov je patrné, že jste dost v pohodě...

To jsem. Zdraví mi drží, daří se mi herně, dávám góly. Mám také perfektní vztahy s vedením klubu, trenérem, spoluhráči i fanoušky. Moc mi pomáhají a já se snažím jim to vracet. Můžu se maximálně soustředit na fotbal.

Na českou reprezentaci si vzpomenete?

Chci za ni hrát, ale nepřemýšlím, jestli přijde pozvánka. Snažím se dělat to, co mi k ní může pomoci. Ostatní je na trenérovi.

Reklama

Související témata: