Hlavní obsah

Čech: Každý nemá na to chytat ve velkoklubu

PRAHA

Můžete být dobrým fotbalovým brankářem, ale v silném klubu se přesto prosadit nemusíte. Toho si během působení v londýnské Chelsea všiml český gólman Petr Čech, o němž se nedávno spekulovalo, zda už snad nemá nejlepší léta za sebou. Minulý týden proti Arsenalu však kritikům ukázal, že do starého železa ještě rozhodně nepatří. „Každý se nedokáže přizpůsobit hře v top klubu,“ podotkl Čech.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Brankář Petr Čech na tréninku fotbalové reprezentace

Článek

Dvakrát během šestiletého působení v týmu Blues slavil Čech titul v Premier League. Ani jednou se mu však ještě nepodařilo vyhrát Ligu mistrů. Blízko k tomu má plzeňský odchovanec znovu nyní. Chelsea se příští týden vydává k prvnímu utkání osmifinále prestižní soutěže do Itálie, kde ji bude hostit slavný Inter Milán, klub vedený bývalým koučem londýnského celku José Mourinhem.

Ligu mistrů chtějí v Chelsea vyhrát všichni

„Vždycky se hodně zaměřujeme na Ligu mistrů, což je patrné každou sezónu. Už se nám podařilo dostat se hodně daleko, soutěž jsme však ještě nikdy nevyhráli, takže pro nás zůstává pořád stejný,“ nechal se na serveru football365.com slyšet Čech. „Trofej z Champions League je jediná, která Chelsea schází, takže si myslím, že by ji každý v klubu rád získal,“ pokračoval sedmadvacetiletý brankář.

Každý gólman se nedokáže přizpůsobit

Čech se také rozpovídal o tom, jak je v největších klubech důležité být psychicky silný. "Ne každý kvalitní brankář se totiž dokáže přizpůsobit situaci, že na něj jde během celého zápasu pouze pár střel. A může to  být přitom gólman, který v jiném klubu podával výborné výkony," podotkl.

Česká reprezentační jednička také vysvětlila, proč se nedávno dostala pod palbu kritiky za nepřesvědčivé výkony. „Někdy to je opravdu těžké, když máte v utkání periodu deseti patnácti minut bez toho, aniž byste se dotkli míče. Pak se najednou něco stane a vy to musíte zvládnout. Je to hodně o psychice. Může na vás jít jediná střela, která skončí gólem. Vaše schopnosti jsou nesmírně důležité, ale není to všechno. Celých 90 minut musíte být maximálně koncentrovaní,“ ví své Čech.

„Každý se tomu nedokáže přizpůsobit. V minulosti bylo už mnohokrát patrno, jak kvalitní gólman z týmu ze středu tabulky přišel do velkého klubu, kde se nechytil. Nemohli si zvyknout na to, že během utkání mají jednu, dvě, maximálně tři situace, které musíte stoprocentně zvládnout,“ poznamenal.

Chce hrát tak dlouho, jak to jen půjde

A dokáže si jeden z nejlepších brankářů současnosti představit, že by v Chelsea po roce 2013, kdy mu s londýnským klubem končí smlouva, působil ještě další léta? „Jestli budu fyzicky v pohodě alespoň jako doposud, budu hrát tak dlouho, jak jen to bude možné. Kariéra fotbalisty totiž nebývá obvykle moc dlouhá, a každý z toho proto chce získat co nejvíc,“ uvědomuje si Čech.

„Všechno záleží na tom, zda jste fit. Přijde totiž okamžik, kdy už nebudete tak rychlý, a vaše reakce nebudou takové, jaké bývaly,“ nedívá se gólman Čech do budoucna růžovými brýlemi. „Můžete to kompenzovat zkušenostmi, jednou však přijde chvíle, kdy budete vědět, že už to nepůjde jako dřív. Záleží tedy na tom, jak dlouho to ještě bude trvat,“ dodal na závěr.

Reklama

Související témata: