Hlavní obsah

Nepolapitelný Rooney řádí, pálí ve zkázonosné formě

PRAHA

Klidně mohli prohrát o tři góly, přesto fotbalisté Manchesteru United vyhráli na hřišti AC Milán 3:2. Především proto, že se Rudí ďáblové mohou opřít o famózní formu svého kanonýra. Wayne Rooney vstřelil na San Siru v prvním duelu osmifinále Ligy mistrů dva góly. „Momentálně je nepolapitelný,“ chválí spoluhráče Darren Fletcher.

Foto: ČTK/AP

Wanye Rooney slaví dva góly, které vstřelil na San Siru AC Milán.

Článek

Fotbalový hrdina posledních týdnů? Wayne Rooney! Kanonýr Manchesteru United si na hřišti dělá, co chce. Stý gól v Premier League, čtyřgólový koncert v duelu s Hullem, dvě gólové hlavičky na San Siru. To jsou nejblyštivější důkazy útočníkovy famózní formy.

„Momentálně je zkrátka nepolapitelný. Vyplatila se mu jeho vytrvalost, v takové formě může řádit ještě dlouho,“ chválí spoluhráče skotský záložník Darren Fletcher.

„Wayne je v devastující formě. Po přestávce ho Italové absolutně nemohli uhlídat,“ liboval si v Miláně kouč Alex Ferguson. „Před sezónou jsem ho nabádal, že by měl dávat víc gólů. Teď se mu to daří. Byl prostě skvělý. Rooney je teď na úrovni nejlepších hráčů světa, jakými jsou Messi či Ronaldo,“ poukázal trenér.

„Vždycky jsem tvrdil, že Rooney je jeden z nejlepších útočníků světa. Teď to potvrzuje. Když se dostane do šancí, dokáže je proměnit,“ přizvukuje spoluhráč z anglické reprezentace David Beckham, který nyní znovu hostuje v AC Milán.

Neumí se šetřit, chce jen vyhrávat

Jako by čtyřiadvacetiletý Rooney vystoupil ze stínu Cristiana Ronalda, který v létě přestoupil z Old Trafford do Realu Madrid. Anglický kanonýr je v nejlepší formě své kariéry, s 21 góly vede tabulku střelců Premier League. A to se přitom na hřišti nezvykle často vrací zpátky a pomáhá bránit.

„Možná si tím komplikuji život, mohl bych ušetřit spoustu energie. Je to však způsob, jakým jsem byl vychován. Chci vyhrát a snažím se dát do toho všechno,“ líčí Rooney.

Začátkem listopadu se mu narodil syn, což má na útočníka také příznivý vliv. „Nenávidím porážky stejně jako náš trenér. Když ale přijdu domů, dokážu na fotbal zapomenout.“

Střelecký duel s Drogbou rozhodne o titulu

V žebříčku světových hráčů Castrol Rankings se stal Rooney skokanem měsíce ledna a posunul se na deváté místo. Pikantní je, že osma příčka patří Didieru Drogbovi, konkurentovi z Chelsea, který je se 17 góly druhý v tabulce střelců Premier League.

„Rooney v současné formě může skórovat prakticky kdykoliv. Hraje s obrovským sebevědomím i nadšením a celkově na mě působí jako dokonalý, všestranný útočník. Je mimořádně těžké určit nějakou jeho slabinu, když hraje v tak úžasné formě,“ obdivuje bývalý kapitán anglické reprezentace Alan Shearer.

Bitvu Rooney versus Drogba si někdejší kanonýr v závěru sezóny náležitě vychutná. „Drogba se vrátil z šampionátu Afriky také ve velmi dobré formě. On a Rooney budou hrát v boji o mistrovský titul klíčovou roli,“ avizuje Shearer.

Bude nejlepší na světě, věří Ferguson

Sir Ferguson připomíná, že bylo jen otázkou času, kdy se Rooney stane kanonýrem číslo jedna. „Vždycky měl potenciál, aby byl nejlepším útočníkem světa, ale až v posledních měsících to potvrzuje. Prosazuje se a dokáže režírovat výsledky,“ libuje si kouč Rudých ďáblů.

„Wayne se v sezóně může dostat přes 30 gólů. Narostlo mu sebevědomí, zlepšil se nejen střelecky, ale i fotbalově,“ těší se i Ferguson na další Rooneyho kousky.

Reklama

Související témata: