Hlavní obsah

Nemůžeme se vymlouvat, vyškolili nás náhradníci, kál se po debaklu Rooney

PRAHA

Liverpoolský Goodison Park je pohřebištěm favoritů Premier League. Nejprve tu 1:2 prohrála Chelsea a po deseti dnech 1:3 Manchester United, jemuž se tak vzdálila vidina obhajoby titulu. Při tom tým z přístavního města horko těžko bojuje o holou účast v pohárové Evropě. "Neuvěřitelné. Takové dva výsledky jsou z říše pohádek," radoval se kouč Evertonu Moyes.

Článek

Svěřenci kouče Alexe Fergusona přijeli v sobotu do Goodison Parku ověnčeni vítězstvím z Ligy mistrů 3:2 na milánském San Siru. Slavný AC v jeho tvrzi popravil dvěma trefami Wayne Rooney. Odchovanec Evertonu a s jednadvaceti trefami lídr střelecké tabulky Premier League měl být hlavní zbraní „ManU“ i v sobotu.

Jenže nizozemský stoper Johny Heitinga a Sylvain Distin mu nenechali píď hřiště volnou. Distin mu navíc dal několikrát tvrdě najevo, že s tím, co si dovolil v Miláně, v Liverpoolu nepochodí. Rooney neuspěl ani na pravé straně útoku, kde si ho pohlídal pro změnu bývalý hráč Manchesteru a bratr kapitána „Rudých ďáblů“ Phil Neville.

Přesto se Manchester dostal už v 16. minutě do vedení po střele Dimitara Berbatova, který zblízka napálil míč pod břevno. Favorit, jemuž v obraně chyběli Rio Ferdinand a Nemanja Vidič, se radoval jen tři minuty. Za šestnáctkou vypálil Rus Dinijar Biljaltdinov a Edwin van der Sar se jen ohlédl za míčem, který zapadl k jeho levé tyči. Vedení mohl vrátit Manchesteru v jediné šanci Rooney, když běžel sám na branku, obešel i gólmana Tima Howarda, ale míč si ukopl a Phil Neville v pohodě nebezpečí odvrátil.

Manchester měl sice po většinu utkání převahu, ale jeho ofenzivní hvězdy se nedokázaly prosadit. Domácím v závěru zápasu dokonale vyšlo střídání. V 70. minutě přišel na trávník Dan Gosling a po šesti minutách zblízka otočil skóre. V 88. minutě už spíše jako součást taktického střídání přišel na trávník Jack Rodwell a po dvou minutách definitivně zničil „Rudé Ďábly.“

Kouč Evertonu: Neuvěřitelné!

Kouč Evertonu David Moyes kroutil nevěřícně hlavou. „Neuvěřitelné! Měli jsme ze soupeře respekt zejména po tom, co předvedl v Miláně. V ofenzívě nás ale ničím nepřekvapil a nezlomila nás ani jeho vedoucí branka. Navíc nám vyšla neuvěřitelně obě střídání. Tenhle zápas by nás měl vystřelit do boje o vyšší příčky. Porazili jsme během deseti dní dva nejlepší týmy v Anglii. Co lze víc. Kdyby mi tohle někdo řekl před čtrnácti dny, měl bych obavy o jeho duševní zdraví. Vždyť takové dva výsledky jsou z říše pohádek,“ jásal kouč vítězů.

„Porazit Manchester, to je vždycky zážitek. Vstřelit mu gól, to je úžasné. Střela byla hodně povedená a šťastná. Důležité ale je, že jsme se okamžitě vrátili do hry a pak jako silný tým favorita porazili. My jsme hráli jako mužstvo, oni jako soubor jednotlivců, kteří mají pocit, že se jim nemůže nic stát,“ radoval se auto vyrovnávací branky Dinijar Biljaletdinov.

Ferguson: Propadli jsme

„Po vítězství v Miláně jsem očekával, že našemu týmu stoupne sebevědomí. Stouplo, ale asi moc vysoko. Věděl jsem, že to bude s Evertonem, ale tohle... I po vyrovnání jsme měli šance vstřelit další góly. Ty jsme nevyužili. V závěru druhé půle to bylo jedno z našich nejhorších vystoupení v soutěži. V závěru jsme se nedokázali vyrovnat s hrou soupeře. Byli jsme u všeho až jako druzí. Propadli jsme,“ přiznal zkroušeně sir Alex Ferguson.

„Není na co se vymlouvat, jen se musíme omluvit. Vyškolili nás náhradníci,“ špitl otrávený Wayne Rooney. „Jsme zase zpátky nohama na zemi a začínáme od nuly. Tenhle zápas je asi můj nejhorší v sezóně,“ dodal.

Reklama

Související témata: