Hlavní obsah

Zidane měl jít v roce 1996 do Newcastlu, Keegan ho ale nechtěl

LONDÝN

Bývalý francouzský fotbalista Zinédine Zidane se mohl v roce 1996, kdy se rozjížděla jeho hvězdná kariéra, stát hráčem Newcastlu. Podle výpovědi agenta Barryho Silkmana ale tehdejší vedení klubu odmítlo za záložníka Girondins Bordeaux vyplatit sumu 1,2 miliónu liber.

Foto: (AP Photo/ Louis Lanzano)

Zinédine Zidane

Článek

Kouč Kevin Keegan prý jeho schopnosti nepovažoval za dostatečné ani pro zápasy druhé anglické ligy. Na jaře 1996 měl tehdy tým, který šlapal na záda Manchesteru United a hrály v něm hvězdy jako David Ginola, Les Ferdinand či Alan Shearer.

O několik měsíců dříve odmítl služby mladého francouzského reprezentanta i úřadující anglický šampion Blackburn. "Proč bychom měli chtít podepsat Zidana, když máme Tima Sherwooda?" divil se tehdejší majitel Jack Walker.

Tři měsíce nato kývl pozdější trojnásobný nejlepší hráč světa na nabídku Juventusu Turín a odešel hrát Serii A. Italský tým vyplatil Bordeaux v přepočtu 3,2 miliónu liber, po pěti sezonách však přestupoval Zidane do Realu Madrid již jako mistr světa a Evropy za rekordní sumu 48 miliónů liber. "Myslím, že se lidé v Newcastlu tehdy trochu spletli," řekl nyní novinářům serveru sport.co.uk Silkman, jemuž prý za manažerskou kariéru uniklo několik hráčských přestupů, nejvíce však lituje právě toho Zidanova.

Reklama

Související témata: