Hlavní obsah

Čech: Nemůžeme spoléhat, že bez Rooneyho bude Manchester špatný

Bitva o Anglii. Takové označení nese sobotní šlágr Premier League. O bod druhá Chelsea s Petrem Čechem v brance nastoupí na Old Trafford proti vedoucímu Manchesteru United. „Chceme tenhle zápas vyhrát, abychom karty v rukou drželi my. A rozhodně nemůžeme spoléhat, že bez zraněného Rooneyho bude Manchester špatný,“ říká Čech v exkluzivním rozhovoru.

Foto: Darren Staples, Reuters

Brankář fotbalové Chelsea Petr Čech

Článek

Berete zápas jako bitvu o všechno?

Výsledek může hodně napovědět, ale o titulu nerozhodne. Jsou o bod před námi, takže i remíza pro ně bude dobrý výsledek. My tenhle zápas potřebujeme vyhrát. V případě vítězství se karty obrátí. Máme lepší rozdíl skóre, který rozhoduje při rovnosti bodů, ale bylo by kvůli psychice lepší dostat se zase před Manchester. Jinak by všechny karty měli dál v rukou oni.

Má tohle utkání favorita?

Manchester. Jsou první, navíc hrají doma. Ale věřím, že je v našich silách urvat tři body.

Očekáváte oboustranně opatrný zápas, který může rozhodnout třeba jediná chyba?

To ne. Není to finále poháru, kde se hraje jeden zápas o všechno a je konec. Podle mě to bude otevřené, nikdo nebude čekat na remízu.

Je pro vás výhoda, že Manchester hrál těžký zápas Ligy mistrů s Bayernem?

Hráli v úterý a měli dost času. V Anglii jsou na tenhle našlapaný program týmy zvyklé.

Kvůli zranění bude soupeři chybět kanonýr Rooney. Je to velké oslabení?

Formu má výbornou, ale na druhou stranu bez něj hráli minulý zápas v Boltonu a vyhráli 4:0. Vždycky je nepříjemné, když se zraní útočník, který dává góly, ale žádný tým nestojí na jednom hráči. Nemůžeme spoléhat, že bez něj budou špatní.

Ale Rooney Manchester doslova táhl, ostatní útočníci jeho kvalit nedosahují.

Jenže i Rooney hodně těžil ze hry ostatních. Vždyť většinu gólů v posledních zápasech dal po centrech ze stran. Tam je největší nebezpečí Manchesteru. Perfektně umějí využít hráče po křídlech, kteří zásobují útočníky gólovými přihrávkami.

Váš tým má z posledních dvou zápasů skóre 12:1. Je před Manchesterem povzbuzení, že jste se takhle rozstříleli?

Je dobře, že se k Drogbovi přidali i ostatní. Jen doufám, že jsme si to nevybrali, když jsme za dva zápasy dali dvanáct gólů. Pak se klidně může stát, že v dalším utkání trefíte čtyřikrát tyčku. Věřím, že jsme si nějaké góly schovali i na Manchester.

Máte spočítané, kolik bodů bude potřeba na titul?

Potřebujeme všechno vyhrát a maximálně jednou remizovat. Bylo by ale lepší, aby ta remíza nepřišla zrovna v sobotu. Z toho by zase těžil třetí Arsenal, který o titul pořád hraje taky a rozhodně se nemůže odepisovat.

Chelsea má v posledních šesti kolech ze všech adeptů na titul nejtěžší los. Může to hrát nějakou roli?

V Premier League se těžko vybírá. Skoro každý o něco hraje: o poháry, o záchranu, motivaci mají všechny týmy. Kromě Manchesteru nás čekají třeba těžké zápasy v Liverpoolu nebo na Tottenhamu, ale je to dané a musíme si s tím poradit. Pokud to zvládneme, máme šanci na titul.

Stále jste ve hře i v Anglickém poháru, příští sobotu hrajete semifinále s Aston Villou. Chelsea v minulosti úřadovala i na více frontách...

Máme šanci na zisk dvou trofejí. Kdybychom udělali double, byla by to fantastická sezóna. Asi nejlepší v historii, protože Chelsea nikdy v jednom roce nevyhrála ligu a FA Cup.

Mrzí vás stále ještě vyřazení v Lize mistrů s Interem Milán?

Poslední roky jsme skoro pokaždé došli minimálně do semifinále, ale život jde dál. Musíme se koukat dopředu a zkusit urvat dvě trofeje.

Vy jste odvetu kvůli zranění sledoval jen z tribuny. Trpěl jste hodně?

To já trpím vždycky, když nemůžu být na hřišti. Mrzí mě, že zranění přišlo ve špatnou chvíli, ale nic se s tím nedalo dělat.

Na hřiště jste se dokázal vrátit přesně za měsíc, přitom první odhady hovořily o šestitýdenní pauze.

Měl jsem z toho velkou radost. U zranění lýtka nemůžete moc riskovat, uspěchat návrat. Kdybych se znovu zranil, bylo by to na další měsíc a sezóna by pro mě skončila. Léčba zabrala spoustu času, ale všichni kolem mě odvedli skvělou práci.

Můžete prozradit, jak léčení probíhalo?

Od rána do večera jsem trávil čas v tréninkovém centru. Bazén, posilovna, masérský stůl. Musel jsem se udržovat v kondici, abych nepotřeboval dalších čtrnáct dní na její nabrání. Když jsem dostal od doktora zelenou k návratu, absolvoval jsem jeden trénink s týmem a šel jsem hrát zápas.

Nebyl to risk?

Já už to chtěl zkusit v utkání s Blackburnem, ale nešlo to. Záleželo jen na mých pocitech. Na Portsmouth už jsem byl fit. Kdybych myslel na to, že si sval můžu znovu poranit, nemohl bych chytat.

Reklama

Související témata: