Hlavní obsah

VIDEO: Je na nás, jak se závěrem ligy naložíme, libuje si Čech po bitvě o Anglii

LONDÝN

Ligu mistrů letos zase nevyhrají, v Premier League však mají k titulu nejblíž. Fotbalisté Chelsea vyhráli bitvu o Anglii a po vítězství 2:1 na hřišti Manchesteru United znovu vedou tabulku. Brankář Petr Čech a jeho Blues navíc poprvé od sezóny 2004/2005, kdy si Chelsea po 50 letech došla pro mistrovský titul, porazila Manchester v obou vzájemných zápasech.

Článek

Chelsea je titulu zase blíž. Zápas jara patřil jí a po vítězství 2:1 na půdě Manchesteru United se právě na úkor největšího rivala vyhoupla znovu do čela tabulky. Český gólman Petr Čech tak může slavit veledůležitou výhru.

„Klíčem k úspěchu byl náš úvodní gól,“ vyzdvihuje Čech na svých webových stránkách lišáckou patičku, kterou ve 20. minu-tě předvedl Joe Cole. „Utkání, kdy jde o první místo, rozhodují první góly, a to byl i tento případ. Bylo jasné, že kdo dá první branku, bude mít pro zbytek zápasu výhodu. To se také ukázalo - my jsme mohli velmi dobře bránit, výborně jsme drželi míč a soustředili se na protiútoky, z nichž jsme také jeden využili při našem druhém gólu,“ líčí Big Pete.

Rudí ďáblové se bez svého zraněného kanonýra Rooneyho na žádný zničující tlak nezmohli. „Soupeře jsme v prvním poločase nepustili vpodstatě k ničemu. I ve druhé půli jsme po většinu času kontrolovali hru, naše obrana byla pozorná, podali jsme velmi dobrý týmový výkon,“ pochvaluje si Čech, který si v závěru poradil s volejem Berbatova. „Pro brankáře nejsou tato utkání, kdy často rozhoduje jedna střela, jeden zákrok, vůbec jednoduchá. Jde o to udržet po celý zápas koncentraci, být při-pravený na všechno.“

Chelsea zvládá bitvy s přímými konkurenty

Na sporné góly skončil zápas 1:1. Nejprve Drogba z ofsajdové pozice přidal druhý gól Chelsea, při jediné trefě domácích pak míč za Čechova záda nasměrovala ruka Machedy. „Mluví-li se o ofsajdu při našem druhém gólu, mělo by se také hned hovořit o ruce při brance Manchesteru. Jedna situace a jeden verdikt tedy vyzněly v náš prospěch, druhá situace a druhý verdikt v náš neprospěch. Z toho mi jasně vychází, že jsme byli pořád v zápase o jeden gól lepší a zaslouženě jsme ho vyhráli,“ tvrdí český gólman.

Proti minulým sezónám Chelsea v tomto ročníku mnohem lépe zvládá zápasy s nejsilnějšími soupeři. A to by měl být hlavní trumf na cestě k titulu. „Je velmi důležité tyto souboje s přímými konkurenty, v nichž jde prakticky rovnou o šest bodů, vyhrá-vat. Pro nás je ale teď neméně důležité, abychom do konce ligy zvládli i zápasy s ostatními soupeři. Jsme nyní v situaci, kdy víme, že osud máme ve svých rukou a je na nás, jak s tím naložíme,“ dodává Čech.

Pět kol před koncem soutěže vede Chelsea o dva body před Manchesterem a o tři před Arsenalem.

Reklama

Související témata: